Telia kan tvingas halvera verksamheten i Sverige Telia kan tvingas halvera i Sverige

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | Budet på Turkcell
Telia Soneras strid med den ryske miljardären Mikhail Fridman är onekligen spektakulär. Just när Telia såg ut att ta kontroll över Turkcell, Turkiets största mobiloperatör, kastar Fridman grus i maskineriet.
Händelsen i sig är en god illustration av de risker ett bolag som Telia Sonera tar när man ger sig in på den här typen av marknader. Lockelsen är samtidigt enorm. Här finns mängder av potentiella kunder som kan ge god tillväxt i många år framöver.
Trots det står Telia faktiskt inför ännu mer spektakulära utmaningar på sin svenska hemmaplan. Här finns visserligen inga utländska miljardärer att kittla med. Däremot finns det tekniska förändringar och ett konkurrenstryck som kommer att tvinga Telia Sonera i Sverige till enorma omställningar under de närmaste åren.

Som vanligt är förändringarna i grunden teknikdrivna. På mobilsidan har Telia länge njutit av ett oligopol där man tillsammans med Vodafone och Tele2/Comviq kunnat hålla priserna uppe och göra enorma vinster.
Den
tiden är förbi. Med hjälp av de nya 3G-näten har en ny konkurrent tagit plats i form av mobiloperatören 3. Samtidigt har överkapaciteten i mobilnäten gjort att andra bolag kunnat hyra plats. Effekten har blivit ökad konkurrens och ett kraftigt prisfall.
På den fasta sidan är det likadant. Telias sista monopol, de fasta abonnemangen, har precis försvunnit. Samtidigt börjar flera konkurrenter sälja telefoni via sina egna bredbands- och kabel-tv-nät.
Nu sitter naturligtvis inte Telia stilla. Tekniskt ska företagets olika nät göras om så att alla använder samma internetbaserade teknik.
Det ger billigare utrustning, behov av färre anställda och möjlighet att rensa bort en rad tjänster som bygger på gammal teknik. Målet är att kostnaderna på tre år ska sänkas med fem miljarder kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons