Telenor bromsas av domstol i Ukraina

Striden mellan norska Telenor och ryske miljardären Mikhail Fridmans Alfagrupp tar sig drastiska uttryck. En domstol i Ukraina har förbjudit ledningen för mobiloperatören Kyivstar att fatta viktigare beslut.

Under strecket
Publicerad
Annons

Alfa hävdade i en stämning att man uteslutits från allt inflytande i Kyivstar trots att man sedan 2004 äger 43,5 procent av bolaget. Resten har Telenor.
Alla nyckelpersoner har tillsatts av Telenor, klagar Alfa. Ryssarna ondgör sig också över de serviceavtal som ska ge Telenor flera miljoner dollar per år. Parallellt med striden om Kyivstar drabbar Mikhail Fridmans Alfa ihop med Telenor i Vimpelcom, Rysslands nästa största mobilbolag med 35 miljoner kunder. I detta bolag har Alfa 33 procent av rösterna och Telenor knappt 27 procent.
Alfa vill att Vimpelcom köper ett mindre mobilbolag i Ukraina, vilket Telenor motsätter sig. Norrmännen är redan storaktör i Ukraina.
Många tror att Alfa och Fridman egentligen vill tvinga fram en fusion mellan Vimpelcom och Kyivstar. Då skulle Telenors övertag i Ukraina försvinna och den hårdföre maktspelaren Fridman få möjligheter att manövrera ut norrmännen.
Parallellt med kampen mot Telenor strider Mikhail Fridman mot TeliaSonera om Megafon i Ryssland och Turkcell i
Turkiet. Ett aktieköp i Megafon har enat Telia Sonera och andra aktieägare mot Alfa.
Som en följd av bataljen i Megafon har Alfa kastat sig in i Turkiet för att sabotera Telia Soneras uppköp i Turkcell. Här är det Telia Sonera som vill processa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons