Annons
X
Annons
X

Telekompaketet till förlikning

Det blev inget ja till telekompaketet idag. Efter stor dramatik beslutade Europaparlamentet att frågan ska gå till förlikning med ministerrådet – något som innebär att sista ordet ännu inte är sagt.

EU-parlamentet i Strasbourg.

EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: SCANPIX ARKIV

In i det sista är det oklart om telekompaketet. Omröstningen i parlamentet blev dramatisk – det började med ett ja till delar av paketet. Därmed föll bland annat ändringsförslag 166 om internetanvändares rättigheter.

I de här delarna valde parlamentet att gå på de kompromissförslag som ministerrådet och de största partigrupperna kommit överens om.

Men när nästa del i paketet skulle upp till omröstning ifrågasattes vilken ordning röstningen skulle ske. Och med en ny röstordningen valde parlamentet att i den här delan säga ja till bland annat ändringsförslag 138. Liberalerna valde att plötsligt byta fot.

Annons
X

Därmed kom kompromissförslaget från ministerrådet aldrig upp till omröstning – och istället skickar parlamentet tillbaka telekompaketet till ministerrådet.

– Det parlamentet har sagt är att vi föredrar originaltexten, och inte kompromisstexten, säger Christofer Fjellner (M) till SvD.se.

Ändringsförslag 138 innebär att ingen ska kunna stängas av från internet utan att det först sker en rättslig prövning. Även kompromissförslaget innehöll delar om att det ska krävas rättslig prövning för att stänga av något från nätet – men med skillnaden att det inte sägs när den här prövningen ska ske.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är en otrolig skillnad om domstolsprövningen sker före eller efter en avstängning, säger Carl Schlyter (MP) till TT.

  Konkret innebär dagens beslut att parlamentet endast sagt ja till delar av telekompaketet, och att sista ordet inte är sagt. Nu kommer frågan om rättslig prövning vid avstängning att avgöras i en förlikning mellan ministerrådet och parlamentet.

  – Det är en riktig framgång, säger Lena Ek (C) till SvD.se.

  Beslutet ses som en framgång för de som talar sig varma om grundläggande rättigheter. Jubel bröt i parlamentet, men också sura miner.

  – Fransmännen här är skitförbannade. Nu blir det tuffa förhandlingar, säger Christofer Fjellner till SvD.se.

  Frankrike har drivit frågan att till exempel fildelare ska kunna stängas av från internet. En fransk lag om att personer som fildelar upphovsrättsskyddat material ska stängas av efter två varningar förbereds just nu.

  Motståndare har dock sett telekompaketet som en möjlighet att stoppa de franska förslagen och se till att andra medlemsländer inte kan införa något liknande.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor

  twitter.com
  Annons
  Annons
  X

  EU-parlamentet i Strasbourg.

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X