Telefonbedragare lurar aktiekunder på miljoner

Varje dag får Finansinspektionen (FI) samtal från människor som blivit lurade på tusentals kronor av bedragare som säljer aktier och fonder per telefon. Bedrägerierna har ökat kraftigt sedan 2003 och är bara toppen på ett isberg, befarar FI.

Under strecket
Publicerad
Annons

Genom att skicka ut erbjudanden om gratis ekonomisk analys får bolagen kontakt med de presumtiva kunderna. Den som tackar ja riskerar att bli uppringd på mobilen eller i hemmet av någon som vill sälja falska aktier eller marknadsföra sparande i fonder som inte finns. FI får flest samtal som rör falska aktieaffärer.
– Men jag är rädd för att väldigt många, av skatteskäl, pensionssparar i fonder utomlands som inte finns, säger Jan Green på FI:s avdelning för marknadstillsyn.

Han befarar också att många sparar pengar på konton på falska onlinebanker. Dessa lockar med höga räntor och skattefrihet. Det kan ta många år innan de som har blivit lurade upptäcker det. Bluffbolagen har hemsidor som ser seriösa ut och skickar regelbundet ut aktiebrev, kontoutdrag och andra handlingar.
– Jag har ärenden där jag försöker övertyga målsäganden om att de har blivit blåsta, säger Leif Svensk, kriminalkommissarie vid Rikskriminalpolisen.
Bolagen vänder sig främst till dem som har grundläggande aktiekunskaper.
– De har ofta hög utbildning och många är till och med själva i branschen, säger Jan Green.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons