Annons
X
Annons
X

Tele 2 raderar Ipreduppgifter

Telekomoperatören Tele 2 tänker följa internetoperatören Bahnhofs exempel och förstöra alla användaruppgifter som kan begäras ut enligt Ipredlagen. Comhem och Bredbandsbolaget följer inte i samma fotspår.

(uppdaterad)

Ipred: Senaste nytt

Analys

Fakta

Ipredlagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en illegal fildelning. Tidigare har det inte varit tillåtet att spåra datorernas IP-nummer till enskilda personer – men detta har ändrats från och med 1 april.

Enligt lagen ska det röra sig om ett upphovsrättsligt intrång av viss omfattning. Enbart nedladdning av ett fåtal verk ska inte räcka. Men så fort det handlar om uppladdning kan uppgifterna lämnas ut.

Dagens teknik innebär ofta att man laddar upp samtidigt som man laddar ned.

Annons
X

Enligt Ipredlagen kan operatörer bli tvungna att lämna ut användaruppgifter i syfte att spåra illegal fildelning. Men för en tid sedan meddelade Bahnhof att man inte kommer att lagra de uppgifterna.

Den nuvarande lagstiftningen innebär nämligen att det är frivilligt att lagra användaruppgifter. Förstörs de, så kan de heller inte lämnas ut och på så sätt kan Bahnhof kringgår den nya Ipredlagen. Även Tele- och internetbolaget All Tele har sagt att man tänker förstöra användaruppgifterna.

Nu tänker Tele 2 göra samma sak.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ett starkt önskemål från våra kunder och därför har vi beslutat att inte längre spara uppgifter om kunders ip-adresser, säger Tele 2:s vd i Sverige, Niclas Palmstierna, till TT.

  – Vi gör det för att stärka skyddet av kundens integritet. Tidigare har vi sparat viss information om kunders ip-adresser för internt bruk, men nu har självklart integritetsfrågan ställts på sin spets i och med ipred-diskussionen, säger han.

  Palmstierna medger att beslutet också är ett sätt att stärka Tele 2:s konkurrenskraft.

  – Ja, det är ju självklart att om man tillmötesgår kundernas önskemål, så ger det naturligtvis en konkurrensfördel. Det är inget konstigt med det. Om det i sin tur skulle generera nya kunder, så är vi glada för det, säger han.

  Frågan är om det innebär att man kringgår lagstiftarens intentioner med Ipredlagen om man förstör användaruppgifterna.

  – Det står ingenting i lagen om elektronisk kommunikation om vad man ska spara, bara vad man inte ska spara. Vi har analyserat rättsläget noggrant och kommit fram till att vi inte har någon skyldighet att lagra uppgifter om våra kunders ip-adresser. Om reglerna skulle ändras, så kommer vi självklart att följa det, säger Niclas Palmstierna.

  Tele 2 har cirka 600 000 bredbandskunder i Sverige.

  Att internetoperatörerna förstör kunduppgifter har inte bara betydelse för upphovsrättsinnehavarnas möjlighet att få tag i illegala fildelare. Det kommer även att påverka polisens brottsutredningar.

  – I vissa fall kommer det att omöjliggöra utredningsarbetet, säger Stefan Kronkvist, som är chef för Rikskriminalens sektion för IT-brottslighet, till TT.

  Internetoperatören Comhem tänker inte följa i Tele 2:s fotspår och förstöra kundernas användaruppgifter.

  – Nej, vi behåller dem för kundernas säkerhet, bland annat för att kunna hjälpa dem mot till exempel spamvirus och liknande, säger Comhems informationschef Janna Schibbye till TT.

  Däremot är Comhem restriktiva när det gäller att lämna ut kundernas ip-nummer, framhåller hon.

  – Vi kommer att bestrida sådana krav och överklaga till högre instans för att så långt som möjligt skydda kunderna, säger Janna Schibbye.

  Inte heller Bredbandsbolaget kommer att sluta lagra kundernas användaruppgifter. Men i praktiken blir det inte någon större skillnad i förhållande till Tele 2, hävdar vd Georgi Ganev.

  – Vår uppgift är att tillgodose kundernas säkerhet på nätet. För att göra det måste vi spara uppgifterna en kortare tid, max tre veckor. Vi kommer inte att automatiskt lämna ut några uppgifter utan tänker granska en sådan begäran mycket noggrant och även överklaga, säger han till TT.

  Owe Nilsson/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2
  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X