Annons
X
Annons
X

Tele 2 och Telenor nätsamarbetar

Tele 2 och Telenor ska bygga ett gemensamt rikstäckande nät för nästa generation mobiltelefoni — 4G. Det uttalade målet är att konkurrera med Telia Soneras fasta nät.

Av TT

Det finns flera anledningar till att verkställande direktörerna Lars-Åke Norling, Telenor, och Niclas Palmstierna, Tele 2, på tisdagen presenterade planerna på ett första rikstäckande 4G-nät i Sverige. En är svårigheterna för konkurrerande operatörer att få tillträde till Telia Soneras fasta nät. En annan är övertygelsen om att det inte går att skrämma upp hastigheterna så förfärligt mycket mer i 3G-näten och en tredje anledning är att den svenska modellen bygger på samarbete.

– I Sverige har vi en tradition av att arbeta med gemensam nät-infrastruktur som används så effektivt som möjligt, vilket också ger kostnadseffektivitet, säger Niclas Palmstierna och pekar på 3G-samarbetet där Tre och Telenor delar ett nät och Telia Sonera och Tele 2 ett annat.

Når 99 procent. De samarbetena påverkas inte av Telenors och Tele 2:s planer på ett gemensamt 4G-nät och även om de båda operatörerna samsas om ett nät så betyder det inte att man ska sluta konkurrera om mobilkunderna, underströk båda direktörerna.

Annons
X

Det nya nätet kommer, åtminstone inledningsvis, att vara ett renodlat bredbandsnät som ska nå 99 procent av befolkningen. I storstäderna kan hastigheterna närma sig 150 Mbit/sekund och på landsorten 80 Mbit/sekund. Det är hastigheter som med råge gör det möjligt för kunderna att välja och vraka bland marknadens bredbandstjänster.

Utbyggnaden ska börja redan i år och vara slutförd 2013. Som vanligt börjar man bygga i storstäderna och längs de stora järnvägslinjerna för att sedan fortsätta med övriga områden.

– För första gången kommer alla invånare i Sverige att få tillgång till ett annat nät än Telias bredbandsnät, säger Lars-Åke Norling.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vem eller vilka som ska bygga det nya nätet blir klart först runt sommaren. Den beräknade kostnaden vill de båda bolagen inte heller avslöja. Bara att det blir billigare än motsvarande 3G-nät.

  Telia Sonera välkomnar konkurrensen på 4G-området.

  – Vår egen utbyggnad av 4G har pågått sedan årsskiftet. Vi har kommit långt både i Stockholm och Oslo och lanserar 4G för våra kunder under 2010. Samtidigt är det positivt att flera operatörer ansluter sig till 4G eftersom det kan skynda på tillgången av modem, säger Telia Soneras presschef Jan Sjöberg.

  Tele 2:s och Telenors mobiltelefonkunder kommer att dra fördel av det nya nätet, trots att det är avsett för datatrafik. I samband med utbyggnaden kommer den senaste GSM-tekniken (2G) att monteras och Tele 2 och Telenor kommer också att samordna sina frekvenser i 2G-näten. Enligt bolagen kommer det här att betyda att täckningen, både inomhus och utomhus, förbättras i hela landet med 30—50 procent.

  Björn Ewenfeldt/TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X