Tele 2 arena jäser ut över omgivningen

RECENSION När ljuset silar in genom det perforerade ytterhöljet i Tele2 arena är det rentav vackert, och stämningen nere vid planen är fantastisk. Det skriver arkitekturskribenten Dan Hallemar som dock saknar linjer och infall i arkitekturen som tar sig friheter.

Uppdaterad
Publicerad
Tele2 arena är för stor för sin plats, skriver Dan Hallemar i sin recension av den nya multiarenans arkitektur.

Tele2 arena är för stor för sin plats, skriver Dan Hallemar i sin recension av den nya multiarenans arkitektur.

Foto: SCANPX
Tele2 Arena.

Tele2 Arena.

Foto: KENNY BENGTSSON
Annons

Det är som en upplyst folkpark i stadens utkant där skogen omkring är de södra förorterna. Efter premiärmatchen mellan Hammarby och Örgryte blir folk stående på en stor plats, som en balkong, utanför arenans södra ände. De ser ut över ett ingenmansland av bensinmackar och rondeller. Det är en fin plats om man har arenan i ryggen, lutar sig mot räcket, ser månen över söderort. Människor som släntrar hemåt i sommarkvällen, nedför två eleganta vita trappor som landar vid bensinmackarna.

Och är det något som Tele2 arena klarar av särskilt bra så är det övergången från staden runtomkring. Man kan stå på balkonger, sitta på bänkar, och uppehålla sig i mellanrummet mellan arenans plåtskal – ett raster av perforerad plåt – och den inglasade gången som går runt arenans kärna. Man kan gå i pelarskogen av betong under enkla lysrör. Det är ett blivande mecka för skateboardåkande söderortsungdom där staden hela tiden syns genom plåtrastret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons