Hela denna artikel är en annons

”Augmented reality” kan förändra industrier

Företag måste digitaliseras – annars riskerar de att hamna efter sina konkurrenter. Men utmaningen är att digitaliseras utan att tappa fokus på vad som är viktigast: människan.

Med augmented reality-teknik kan olika industrier förbättra och effektivisera utvecklingen av industrimaskiner.
Med augmented reality-teknik kan olika industrier förbättra och effektivisera utvecklingen av industrimaskiner. Foto: Fujitsu

Samhället digitaliseras i hög takt, även om det inte alltid märks i vår allt mer fartfyllda vardag. Robotar och automatisering har sedan länge tagit över tillverkningsindustrin samtidigt som olika delar av ett samhälle sömlöst kopplas ihop tack vare intelligenta Internet of Things(IoT)-lösningar.

Den stora utmaningen för företags digitalisering är att inte tappa fokus på den viktigaste beståndsdelen i hela processen, människan. Det finns flera bra exempel på digitalisering där detta genomförts väldigt bra.

– Digitaliseringsvagnen ha redan gått, det händer nu. Vi ser inom flera industrier att det finns ett stort gap mellan de som är ledande och de som inte är det, säger Glen Koskela, Chief Technology Officer, på Fujitsu Nordic.

Människan i fokus

Fujitsu arbetar utifrån arbetssättet ”Human Centric Innovation”. Det innebär att ta fram innovationer och använda digitalisering med människan i fokus. I en allt mer uppkopplad värld förändras människans informationsflöde och rörelsemönster. Detta har stor påverkan på företags affärsmodeller och kontakter med sina kunder.

Utvecklingen gör också att nya applikationer och tjänster utvecklas. Koskela lyfter bland annat exempel där sensorer i industriella maskiner och augmented reality kopplas samman för att kontinuerligt kunna underhålla maskinerna.

Augmented reality är en teknik där en verklighetstrogen miljö kopplas samman med datorgenererade intryck som ljud eller video. Under sommaren 2016 uppmärksammades tekniken i hela världen då mobilspelet Pokemon Go släpptes. Ett spel vars grundmekanik bygger på augmented reality i spelarens smartphone.

Ett annat exempel är polismyndigheten i amerikanska Richardson som implementerat RFID-teknologi i sitt arbetssätt. Det är en teknik för att läsa av information på avstånd via transpondrar och minnen. I Richardson används tekniken för att i realtid följa hur myndighetens inventarier, allt från fordon till vapen, används och förflyttas.

Ett annat exempel är polismyndigheten i amerikanska Richardson som implementerat RFID-teknologi i sitt arbetssätt. Det är en teknik för att läsa av information på avstånd via transpondrar och minnen.
Ett annat exempel är polismyndigheten i amerikanska Richardson som implementerat RFID-teknologi i sitt arbetssätt. Det är en teknik för att läsa av information på avstånd via transpondrar och minnen. Foto: Mr.Norasit Kaewsai / Digital Camera

Olika i olika industrier

Teknologi är, och kommer vara, en förlängning av människor och hur de lever sina liv. Förlängningen ser olika ut i varje industri, i vissa fall kan det handla om en specifik produkt medan det i ett annat kan vara en tjänst. Ett exempel är en stor svensk kedja inom detaljhandeln som använder beacon-teknik, en sorts mottagare, för att se hur kunder agerar med produkter i butiker. Med hjälp av teknologin kan kedjan ta fram personifierade tjänster som förhöjer kundupplevelsen.

Andra exempel på hur beacon-teknik kan användas är att en butik kan skicka ut erbjudanden till en kunds telefon som närmar sig en produkt i butiken. Men framförallt går det att samla information kring hur kunder hanterar och rör sig i olika sammanhang.

Hur alla dessa olika teknologier kan användas handlar om att ha rätt synsätt, det sa Ravi Krishnamoorthi, senior VP och Head of Business och Applications Services på Fujitsu, vid ett event tidigare i år.

– Digital transformation kan bara bli framgångsrik om man tittar från toppen och nedåt. Det kan inte vara en teknisk fråga utan det ska ses som en affärsfråga. Digital transformation måste vara en fråga för företagsstyrelsen på grund av att det innefattar förändringar som påverkar hela företagskulturen, säger han.

Transformationen behöver innefatta rätt teknologi och rätt insikter för att genomföras på rätt sätt. Om ett företag eller en organisation kan ge rätt information till rätt person vid rätt tillfälle ges alla i ledet möjligheten att göra vad de redan gör – fast bättre.

Vill du läsa mer i ämnet eller lära dig mer om digitalisering med människan i fokus? Läs här.

Med augmented reality-teknik kan olika industrier förbättra och effektivisera utvecklingen av industrimaskiner.

Foto: Fujitsu Bild 1 av 2

Ett annat exempel är polismyndigheten i amerikanska Richardson som implementerat RFID-teknologi i sitt arbetssätt. Det är en teknik för att läsa av information på avstånd via transpondrar och minnen.

Foto: Mr.Norasit Kaewsai / Digital Camera Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons