Tekniskt fel bakom Amorella-olyckan

Händelsen då Viking Line-fartyget Amorella grundstötte i september orsakades av ett tekniskt fel, visar en utredning. Arkivbild.
Händelsen då Viking Line-fartyget Amorella grundstötte i september orsakades av ett tekniskt fel, visar en utredning. Arkivbild. Foto: Niclas Nordlund/AP/TT

Det var ett tekniskt fel som orsakade Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i september, visar Olycksutredningscentralens utredning.

Under strecket
TT-SPT
Publicerad
Annons

"Som en följd av ett tekniskt fel i Amorellas effektregleringssystem flyttades den högra propellerns bladvinklar av sig själva till fullt backningsläge när fartyget närmade sig den smala passagen vid Hjulgrund”, står det i rapporten.

Vid grundstötningen nära ön Järsö i den åländska skärgården upptäckte besättningen på kommandobryggan att fartyget inte betedde sig som vanligt. Fartyget svängde mot farledsområdets kant, vilket orsakade den första bottenkänningen sydost om Hjulgrund. Efter att fartygets djupgående i fören ökade och det fick slagsida mot höger beslutade befälhavaren ombord att köra upp det på stranden vid Järsö.

Annons
Annons
Annons