Teknikvärldens nestor lämnar vd-stolen i Oracle

Oracles vd Larry Ellison kliver ner från posten efter 37 år. I en tid där mycket av Silicon Valley domineras av unga entreprenörer med storslagna drömmar som inte ens var födda då är den 70 år gamle grundaren mer än bara en veteran i sammanhanget. Ingen annan vd i teknikvärlden har suttit längre.

Under strecket
Publicerad
Oracles avgående vd Larry Ellison tar nu över som styrelseordförande.

Oracles avgående vd Larry Ellison tar nu över som styrelseordförande.

Foto: JEFF CHIU/AP
Annons

När han startade Oracle år 1977 fanns det inget Google, inget Facebook och inget Ebay. Silicon Valley var en annan plats – Apple till exempel var knappt ett år gammalt. När Larry Ellison grundade Oracle (eller Software Development Laboratories som det hette då) tillsammans med Bob Miner och Ed Oates dominerade IBM på marknaden för databashantering.

Larry Ellison och hans kompanjoner hade läst en forskningsrapport som IBM publicerat om det som skulle bli SQL det dominerande språket för databaser och tänkte bygga en kompatibel variant av IBM:s databas för stordatorer, men stoppades effektivt av en datorjätte som inte var så sugna på konkurrens. I stället satsade Larry Ellison och hans kompanjoner på ett eget system anpassat till mindre servrar och de allt mer populära persondatorerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons