Annons

Teknikneutral tv-avgift en extraskatt på företagen

Ibland måste man som politiker bara konstatera att en lagstiftning blev väldigt omodern och fel. Så är det med den teknikneutrala lagen om tv-avgift som i praktiken blivit en extraskatt på alla landets företag, skriver Elisabeth Thand Ringqvist och Ingemar Fredriksson, Företagarna.

Under strecket
Publicerad

Tvåtusen spänn kan låta som en liten pålaga för ett företag. Därför är vi inte förbluffade över Radiotjänsts tolkning av lagen som innebär att företag ska betala tv-licens om det i företaget finns en dator, en mobiltelefon eller en surfplatta. Varför bråkar företagen om en sådan summa?

Dels är det naturligtvis en principfråga, där myndigheter godtyckligt börjar beskatta företag för nödvändig utrustning, vilket inte bara Radiotjänst gör. I veckan klargjorde Lotteriinspektionen att internetcaféer ska stå under myndighetens tillsyn om användarna spelar spel på internet. Oklart dock vad som gäller för caféer med personer som kopplar upp telefonen på lokalt WiFi och spelar på internet. För företagen leder det till en enorm osäkerhet, där man aldrig vet vilken myndighet som står på tur för att driva in pengar med stöd i otydligt skrivna lagar. Det är i sig otillständigt i en rättsstat.

Annons
Annons
Annons