Peter Alestig:Tekniken som kan rädda klimatet nära genombrott

Peter Alestig

Det har kallats vår tids månlandning. För att klara av att nå målen i Parisavtalet måste vi i stor skala fånga in koldioxid ur luften. Tekniken är redan mogen. Nu står den inför sitt kommersiella genombrott. Bara vi själva står i vägen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Direct air capture, DAC. SvD har tidigare skrivit om koldioxidsugen på Island. Tekniken kan bidra till att rädda planeten.

Direct air capture, DAC. SvD har tidigare skrivit om koldioxidsugen på Island. Tekniken kan bidra till att rädda planeten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

På Island står en fläkt och suger in luft, som filtreras från koldioxid. I SvD:s storsatsning Klimatskiftet får vi läsa om hur koldioxid pumpas ner i vatten som i en gigantisk sodastream – och det kolsyrade vattnet pressas sedan djupt ner i berggrunden, där koldioxiden binds i mineraler och blir till sten. Metoden kallas direct air capture, DAC.

I en annan del av Europa, i Stockholm, ska Värtaverket sluta använda kol (hur många stockholmare vet förresten att deras hem till viss del värms upp av kolenergi?) och gå över helt till biobränslen till 2022. Och med en investering på runt en miljard kronor, skulle verket kunna installera en anläggning som fångar in anläggningens CO2-utsläpp. Metoden kallas bio energy carbon capture and storage, BECCS.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons