Annons
Fördjupning

Teknik för kvinnohälsa växande miljardmarknad

Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl är en del av en växande Femtech-marknad som fokuserar på kvinnors hälsa.
Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl är en del av en växande Femtech-marknad som fokuserar på kvinnors hälsa. Foto: Pi Frisk

Investeringar i ”femtech” – teknik för kvinnors hälsa – har ökat kraftigt de senaste tre åren, och branschen väntas växa ytterligare, enligt analytiker. Nu vill miljardindustrin inte längre avfärdas som en smal nischmarknad.

Under strecket
Publicerad

Femtech består bland annat av appar som bevakar menscykeln, graviditeter och levererar preventivmedel. Här appen Natural Cycles.

Foto: Nishat Ahmed/TT Bild 1 av 2

Piraye Yurttas Beim, som leder femtechföretaget Celmatrix från Wall Street.

Foto: Privat Bild 2 av 2

Techbranschen har alltid varit påtagligt mansdominerad, både när det gäller företagsledare och vilka bolag som får startup-kapital. En ny våg av företag försöker nu utjämna den obalansen: femtech. Sektorn är den snabbast växande inom techområdet – med produkter skapade för och av kvinnor.

Det handlar om allt från appar som bevakar menscykeln, graviditeter och levererar preventivmedel, till trådlösa bröstpumpar, eller digitala plattformar som ska förenkla diagnoser av den gynekologiska sjukdomen endometrios. Företagen leds oftast av kvinnor själva.

Annons
Annons
Annons