Dubbla budskap: ”Måste få kontakt med Stockholm”

 Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Coronastorm eller stabilt läge i Stockholm? Ännu finns inget entydigt svar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

"Stormen är över oss", sade Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, på en hastigt sammankallad presskonferens i går med anledning av att 18 personer dött i Stockholm det senaste dygnet på grund av coronaviruset. Han beskrev läget som dramatiskt.

Bara fyra timmar dessförinnan hade statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten konstaterat att läget är "stabilt".

Varför dessa dubbla budskap?

– Jag har inga kommentarer på det. Vi måste först få kontakt med Stockholm för att få bättre koll, säger Anders Tegnell till TT.

Är stormen över oss eller inte?

– Vi måste ta reda på vad de (Stockholm) ser som inte vi ser. Så att vi inte vacklar fram och tillbaka. Det skulle bli jättekonstigt.

Hittills har över 2 500 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Dödssiffran på torsdagsmorgonen är 62 personer.

Region Stockholm är nu i förstärkningsläge, den högsta beredskapsnivån, men har ännu inte övergått i katastrofläge.

– Om utvecklingen förvärras så är jag beredd att gå upp i högsta läget, katastrofläget. Vi hoppas på det bästa men måste planera för det värsta, sade Björn Eriksson på en pressträff i går.

Annons
Annons

I SVT Aktuellt på onsdagskvällen fick Björn Eriksson utveckla vad han menade med att ”stormen är över oss”.

– Vi har covid-19 pandemin, och vi har sett hur den har gått från land till land. Man har fått en ganska förfärlig utveckling där sjukvården blir väldigt ansträngd snabbt och där de äldre och personer med underliggande sjukdomar blir svårt sjuka, sade han.

Johan Styrud är överläkare på Danderyds sjukhus, där 14 patienter intensivvårdas eller har intensivvårdats för covid-19. Han säger att antalet smittade som får vård ökar, men att de inte har nått taket för vad de klarar av än. På Danderyds sjukhus har de ställt in i stort sett all annan vård.

– Vågen kommer, och vi har inte sett toppen av den än. Antalet inlagda patienter går uppåt hela tiden och att sia i framtiden är extremt svårt, säger han till SvD.

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har rustat för stormen på flera sätt. Bland annat har man tagit ett stort antal vårdplatser och flyttat till intensivvården. Det exakta antalet platser varierar från dag till dag. Personal snabbutbildas också och får arbeta med andra patientgrupper än de normalt gör.

– De får en kort utbildning om de nya patientgruppernas sjukdomar och vilka rutiner som gäller. Vi använder resurserna där de behövs som bäst, skriver vice VD Lennart Wennerström i ett mejl till SvD.

Även personal som i vanliga fall inte arbetar på vårdavdelningar kallas in för att ta över en del administrativa sysslor som att svara i telefon.

– Det administrativa försöker vi i största möjliga utsträckning att lägga på icke vårdpersonal, skriver Lennart Wennerström.

Siffror från Svenska intensivvårdsregistret (SIR), från klockan 10 på torsdagen, visar att 176 patienter smittade av det nya coronaviruset intensivvårdas eller har intensivvårdats i Sverige. Flest patienter på en och samma dag tillkom i måndags då det var 40 nya inskrivningar. Under onsdagen skrevs 18 patienter in på intensivvården.

SvD söker Björn Eriksson.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons