Krönika

Ola Wenström:Tegnell har rätt egenskaper för att bli förbundskapten

Ola Wenström

En av alla frågor i tiden: Vad har vi flest av egentligen, smittskyddsexperter eller förbundskaptener? När alla sitter på sin egen lösning till krisen, eller matchen, gäller det att den som bestämmer står stark. Att vinna mot ett litet elakt virus eller en stor stark fotbollsnation kräver egentligen precis samma egenskap: en tes och noll populism.

Under strecket
Publicerad
Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons
Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

Foto: Jessica Gow/TT
Anders Tegnell. Foto: Jessica Gow/TT

”Egentligen borde vi ha honom som statsminister”, sa Tommy Söderberg till mig för ett tjugotal år sedan när han tog in Lars Lagerbäck som sin jämlike i fotbollslandslagets topp. Det var en rätt torr presskonferens men i då sann TV4-anda blötte jag upp reportaget med toner och text från ”När vi två blir en” och ritade ett grafiskt, pulserande hjärta mellan de två fotbollskaptenerna när de satt sida vid sida. De fick prata kärleksfullt om varandra; Lars-Tommy var plötsligt en.

Med Lars Lagerbäck fick vi så småningom en chef som höll en linje, om det så gällde backlinjen eller sin egen princip. 4-4-2 och rätt sida om bollen. En extra hård gnuggare långt före en yvig snidare på mitten, ”Turbo” Svensson i stället för Pär Zetterberg. Vad f-n folk, och vi i medierna, än sa och skrek. Han höll sin linje och har fortsatt med det. Han hade med sitt sätt förmodligen kunnat leda hela landet genom en lavin utan att ens tappa fotfästet. Janne Andersson har lugnt, analytiskt och metodiskt fortsatt med samma säkra stegisättningar. Marcus Berg spelar trots allt.

Annons
Annons

Corona har gett oss samma situation – på en helt annan nivå förstås. Smittskyddsexperterna håller sig till det enkla och raka: tvätta händerna, stanna hemma om du har symptom och undvik kontakter med de äldre i riskgrupperna. Hur svårt kan det vara? Rätt sida bollen, runt på kanterna och in med den i boxen. Det behöver inte vara märkvärdigare än så för att vinna en match. Men det går såklart att välja en annan taktik och hojta om att Sebastian Rajalakso ska in i mästerskapstruppen.

De som har sin samhällsmegafon på max ropar nu på nedstängningar av allt från skolor till gränser, totala stopp och täta karantäner. Skräcken säljer och det mediala trycket får ängsliga beslutsfattare att vackla och sedan agera och signalera krafttagspopulistiskt.

Stadsepidemiologen Anders Tegnell har klippt sig under krisen. I övrigt har han inte ändrat ett enda dugg. Obevekligt, lika lugnt och oprovocerat som en trygg och rutinerat tjurig fotbollsbas, har han hela tiden haft samma grund för sitt budskap och beslutsunderlag. Givetvis korrigerat utifrån ändrade förutsättningar. Rätt eller fel? Slutresultatet är väl tyvärr långt bort, vi har förmodligen inte ens sett första halvlek.

Parallellen är ändå något att luta sig emot tillsvidare: om Lagerbäck har de personliga egenskaperna för att kunna vara vår statsminister visar onekligen Tegnell upp sidor som kan göra honom till nästa förbundskapten.

Ola Wenström, programledare Viasat Sport Premium

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons