Annons
Ledare

Fredrik Hultman:Tegnell är statsepidemiolog, inte statsminister

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Jessica Gow/TT

Anders Tegnell har fått personifiera strategin för att hantera coronaviruset. Men det är statsministern, inte statepidemiologen, som bär ansvaret för strategin.

Under strecket
Publicerad

Sedan coronapandemin bröt ut har Anders Tegnell blivit känd långt utanför Sveriges gränser. Intervjuer har avlöst varandra och han har blivit den svenska strategins ansikte utåt. I det sommarprogram som sändes igår förklarade Tegnell att anledningen till att han har fått en så framträdande roll under pandemin är för att Sverige, till skillnad från Norge, har en tradition av självständiga myndigheter. Det är förvisso sant, men självständigheten är ytterst begränsad. Stefan Löfven och hans ministrar styr landet. Myndigheten ansvarar för att Sveriges coronastrategi genomförs, men inte för valet av strategi.

Att Tegnell får stå i rampljuset när kritiken tilltar måste vara bekvämt för Löfven. Men valet att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer är regeringens. Det gjordes utan att regeringen säkerställt att regionerna och kommunerna hade beredskap för att hantera den förhållandevis stora smittspridning som den svenska strategin tolererade.

Annons
Annons
Annons