Tefaten flyger igen

MÖTEN MED VARELSER och farkoster från okända världar är vår tids vandringssägner. Historierna är en del av vårt KULTURARV precis som dalahästar och dansband. Lars Berge har grävt i världens största UFO­ARKIV och hittat några av vår moderna historias mest bisarra berättelser och tecken på ett NYVAKNAT INTRESSE för flygande tefat.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kvällen den 12 augusti 1974 var stjärnklar. Strax efter klockan åtta, samtidigt som en av Sveriges två tv-kanaler visade den svartvita sci-fi-thrillern Fantomen från Mars, började telefonerna ringa på västsvenska polisstationer och flygflottiljer. Vittnen berättade om ett stort glödande rektangulärt föremål på himlen. Hundratals oroliga hörde av sig.

Varken polisen eller flygvapnet hade några besked att ge om vad som pågick. På Kinnekulle utanför Mariestad samlades nyfikna tillsammans med polis och journalister. De enades om att vad de såg i sina kikare måste vara något slags rymdskepp. I en intervju med Expressen följande dag beskriver en av polisinspektörerna hur han sett ett ”cylinderformat föremål med fönster”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons