Annons
X
Annons
X

Tecknad film retar islamister

Tunisiska sekularister är djupt oroade över islamisters våldsamma attacker mot en privat tv-station och mot universitetsledningar som vägrar acceptera studenter som täcker hela ansiktet med niqab. På internet har samtidigt yttrandefriheten inskränkts strax före valet, säger en ledande feminist i Tunisien.

När den privata tv-kanalen Nessma för några dagar sedan visade den animerade iranska filmen Persepolis dubbad till tunisiskt talspråk tog det hus i helsicke bland extrema islamister i Tunisien. 300 personer, vissa beväpnade med knivar och påkar, gick till storms mot tv-stationen och försökte sätta eld på den i söndags. Det faktum att Marjane Satrapis prisbelönta film – som med sorg och humor skildrar Iran före, under och efter den islamiska revolutionen 1979 – dubbats till den arabiska dialekt som talas på gatorna i Tunisien gör filmupplevelsen konkret och brännande aktuell för filmpubliken.

–Nu kände vi att filmen handlar om oss, om hur det kan gå här, sade tunisiska biobesökare som såg filmen tillsammans med SvD:s utsända på en biograf i förstaden Karthago utanför Tunis.

Många biobesökare hade väntat sig våldsamma protester även i Karthago. Men de riktades i stället mot den privata tv-stationen Nessma, som når en större publik.

Annons
X

Persepolis, som tidigare har visats på bio i Beirut trots protester från Iranvänliga libaneser, skildrar i några sekvenser en ung flickas bekymrade samtal med Gud, vilken framställs som en äldre farbror i vitt skägg. Men för islamister är det en hädelse att avbilda Gud.

Efter våldsamma sammandrabbningar mellan islamister och kravallpolis i Tunis har myndigheterna beslutat att inleda en förundersökning mot tv-kanalen. Dess chef, Nabil Karoui, har bett om ursäkt för att man inte klippte bort sekvenserna som skildrar Gud i tecknad version.

Denna utveckling oroar tunisiska sekularister.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Jag är deprimerad, trött och besviken. Jag har skrivit ett upprop och lagt ut det på Facebook där jag kräver yttrandefrihet och säger nej till åsiktsdiktatur. Men mitt upprop har blockerats. Det är samma diktatoriska fasoner mot yttrandefriheten som Ben Alis regim använde sig av, säger Faïza Skandrani.

  Hon var en nyckelperson i det lobbyarbete som ledde till att samtliga partier har infört varannan damernas på sina valsedlar inför det val som ska hållas om tio dagar.

  Parallellt med denna händelseutveckling har tunisiska salafister, extrema sunniter som följer en Saudiinfluerad tolkning av islam, stormat universitetet i Sousse efter det att universitetsledningen vägrat låta en kvinna i ansiktsslöja, niqab, skriva in sig.

  Universitetsledningens beslut att hålla fast vid de principer som gäller sedan gammalt har triggat våldsamma protester från extrema islamister.

  Niqab är sällsynt bland tunisiska kvinnor. Många kvinnor bär huvudsjal, men att visa ansiktet är en självklarhet i det moderna Tunisien. För universiteten är det otänkbart att acceptera studenter som inte visar hela sitt ansikte, säger Faïza Skandrani, tidigare universitetslektor i franska.

  – Det är en säkerhetsfråga, inte en religiös fråga. En universitetslektor kan inte undervisa någon som döljer sitt ansikte. Man är inte ens säker på om det är en man eller kvinna. Du kommunicerar med hela ditt ansikte, inte bara med orden utan även med mimiken, säger Faïza Skandrani.

  Hon är djupt oroad för hur dessa händelser ska påverka valet den 23 oktober.

  –Vi förstår inte varifrån alla dessa våldsamma islamister kommer. Vi har aldrig haft så många av dem i Tunisien, säger Faïza Skandrani.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X