Tecknad film retar islamister

Tunisiska sekularister är djupt oroade över islamisters våldsamma attacker mot en privat tv-station och mot universitetsledningar som vägrar acceptera studenter som täcker hela ansiktet med niqab. På internet har samtidigt yttrandefriheten inskränkts strax före valet, säger en ledande feminist i Tunisien.

Under strecket
Publicerad
Annons

När den privata tv-kanalen Nessma för några dagar sedan visade den animerade iranska filmen Persepolis dubbad till tunisiskt talspråk tog det hus i helsicke bland extrema islamister i Tunisien. 300 personer, vissa beväpnade med knivar och påkar, gick till storms mot tv-stationen och försökte sätta eld på den i söndags. Det faktum att Marjane Satrapis prisbelönta film – som med sorg och humor skildrar Iran före, under och efter den islamiska revolutionen 1979 – dubbats till den arabiska dialekt som talas på gatorna i Tunisien gör filmupplevelsen konkret och brännande aktuell för filmpubliken.

–Nu kände vi att filmen handlar om oss, om hur det kan gå här, sade tunisiska biobesökare som såg filmen tillsammans med SvD:s utsända på en biograf i förstaden Karthago utanför Tunis.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons