Annons
X
Annons
X

”Tecken på att S-sprickan blev ännu större idag”

Att Juholt stannar kvar förvånar inte s-kännare som SvD.se pratat med.

Men statsvetaren Ulf Bjereld menar att Carin Jämtins pressträff väckte fler frågor än den besvarade. Han tror inte att det är omöjligt att Juholt ändå kommer att avgå snart, men väntar till efter helgen för att partiet ska få andrum.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld blev inte förvånad av beskedet att Juholt stannar kvar - men tror att det kan hända att Juholt ändå kommer att avgå snart.

– Även om det finns ett misstroende skulle det vara svårt att låta honom gå under så tumultartade former. Det skulle göra processen att hitta en efterträdare svårare. Nu har Juholt åkt hem till Oskarshamn, och det kan hända att det blir en presskonferens redan i början av nästa vecka där Juholt säger att han funderat över helgen och väljer att avgå. På så sätt avdramatiserar partiet händelsen och köper sig lite andrum.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tycker att partisekreterare Carin Jämtins presskonferens där hon meddelade att Juholt inte avgår väckte fler frågor än den gav svar.

  Annons
  X

  – Till exempel när hon säger att ”vi” har fortsatt förtroende. Vilka menar hon då? Ett enhälligt VU? Isåfall är det lite märkligt med tanke på vad Österberg sagt. Och kan Österberg sitta kvar om han inte känner förtroende för Juholt?

  Carin Jämtin sa också att VU nu kommer att ta ett kollektivt ansvar för partiet.

  – Det är också väldigt oklart. Menar hon politiken, organisationen eller båda delar? Kommer han att få fler vid sin sida som avlastar honom? Det kan hända att mindre kommer att lämnas till Juholts fria vilja. Det kan till exempel hända att man stadgar upp processen kring budgethantering, säger Bjereld.

  Men han tror att det blir svårt att ge Juholt alltför strama tyglar.

  –Det vore att göra våld på honom som person så mycket att det inte skulle fungera.

  Bjereld pekar också på att det är väldigt ovanligt att partidistrikt går ut och uttalar avgångskrav i det här läget, och att det tyder på att sprickan i partiet nu är ännu större.

  – Många distrikt har också uttryckt stark vrede mot partierna som gjorde så här, så konflikterna kan ha stärkts under dagens händelser.

  Christer Isaksson, som skrivit flera böcker om socialdemokraterna, blev inte heller förvånad över beskedet att Juholt fortsätter leda Socialdemokraterna.

  Jag sa redan i morse att jag trodde att det skulle bli svårt för VU att tvinga ner honom. Men det är klart att ju längre tiden gick, desto mer uppenbart blev det att det var ett väldigt tufft möte.

  Christer Isaksson tror att det Socialdemokraterna behöver nu är ett tyngre personer kring Juholt.

  – Jag tycker till exempel att det är konstigt att inte Thomas Östros används och utnyttjas. 2012 kommer ekonomin att stå i centrum och han är väldigt kunnig på det området.

  Om det blir några konkreta förändringar i Juholts ledarskap vet inte Christer Isaksson.

  – Men det är klart att man kommer att be honom hålla sig till manus, det är inte för mycket begärt.

  Turbulent tid ledde fram till krismötet svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X