Annons
X
Annons
X

Tech-kvinnor: "Förändring måste komma från toppen"

Viljan att förändra en mansdominerad techbransch måste komma från den absoluta toppen i bolagen. Det konstaterar både talare och besökare på techkonferensen Women In Tech.

[object Object]
Moderatorn Paulina Modlitba Söderlund engagerar Women In Tech-publiken från scenen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Wow, jag har aldrig varit i ett rum med så många kvinnor! säger Annika Fogelgren, teknisk producent på spelbolaget King, när hon går på scenen på Folkets Hus.

Med tusen personer i publiken och en talarlista med över 20 namn har Women In Tech beskrivits som unik i sitt slag – så väl talare som besökare är till största del kvinnor. Konferensens mål är att inspirera kvinnor till att i större grad välja tech, för en mer jämställd bransch.

Hårda siffror och fördelning kvinnor och män på bolag i branschen nämns i en bisats. Fokuset är i stället på att inspirera, lyfta vikten av mentorskap och förebilder samt på olika sätt visa upp vad dagens techbransch har att erbjuda. De båda konferenciererna Paulina Modlitba Söderlund och Jennifer Råsten gör entré till Daft Punks "Get lucky", iförda vita, futuristiska overaller.

Annons
X

Den medvetna publiken integreras med panelerna på scen och besökarna svarar snabbt och med humor. I flera av samtalen lyfter talarna vikten av att bilden av tech behöver breddas för att fler ska vilja vara en del av branschen och känna att det är där de hör hemma.

Annie Thorell, utvecklare och teamledare på Wrapp, berättar från scenen att hennes liv tidigt varit influerat av tech. Däremot dröjde det innan hon själv insåg att det hon höll på med var just tech.

– Jag skrev min första kod på Lunarstorm, för det var det enda sättet att ändra utseendet på sin sida då. Men när jag var yngre hade jag ingen aning om att jag ville jobba med tech. Jag visste inte vad det var. Jag hade sönder min pappas stereo för att jag tyckte att det var kul, inte för att jag nödvändigtvis ville sätta ihop den igen, säger hon.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Truecallers grundare **Nami Zarringhalam är den enda manliga talaren efter att Spotifys grundare Daniel Ek ställt in i sista stund på grund av sjukdom. Zarringhalam får en av eventets största applåder när han delar med sig av sina erfarnheter av att aktivt arbeta för ett jämställt bolag.

  – Förändringarna måste komma från den absoluta toppen och från investerare, säger han från scenen.

  Truecaller är kända för sitt mångfaldstänk och Zarringhalam förklarar att det är en ständig prioritet för bolaget.

  Flera av besökarna som SvD Näringsliv pratar med på konferensen lyfter att det krävs att fler kvinnor tar sig högre upp i bolagsstrukturerna.

  – Kvinnor kommer upp i högre ledarskapspositioner, men tar sig inte hela vägen upp till vd-posterna. Det kan bero på att det i större grad är männen väljer vilka som blir vd, säger Sophie Hedestad, marknadschef på omvärldsbevakaren Meltwater.

  Annons
  Annons
  X

  Moderatorn Paulina Modlitba Söderlund engagerar Women In Tech-publiken från scenen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X