Annons

IdioternaTeaterversionen av filmen speglar en förvirrad samtid

Kajsa Ericsson med flera i ”Idioterna” byggd på Lars von Triers film.
Kajsa Ericsson med flera i ”Idioterna” byggd på Lars von Triers film. Foto: Malin Arnesson

Anja Sušas scentolkning av Lars von Triers ”Idioterna” utforskar vår kaotiska tillvaro, där uttryck för sanning och äkthet dränks i buller. Theresa Benér skriver från Helsingborgs stadsteater.

Under strecket
Publicerad

Gustav Berg , Cecilia Borssén, Nils Dernevik, Kajsa Ericsson, Oldoz Javidi, Danjin Malinovic, Kim Bergkvist och Kenny Olsson i ”Idioterna”.

Foto: Malin ArnessonBild 1 av 1

Med den hyllade filmen ”Idioterna” från 1998 tillämpade Lars von Trier första gången de tio ”kyskhetslöften” han underkastat sig med manifestet Dogme 95. Syftet med Dogme var att frigöra filmskapande från spekulativa effekter, artificiella uttrycksmedel och fasta genrer. Genom att spela med befintligt ljus, ljud och scenografi på en plats skulle man nå fram till en mer omedelbar, oförställd sanning i skildringen.

När teaterregissören Anja Suša nu överför ”Idioterna” till scen utifrån en fri bearbetning av dramaturgen Tom Silkeberg är det för att utforska begrepp som trovärdighet och närvaro. Kan en skådespelare vara ”sann” på teaterscenen? I så fall med vilka medel? Vad är det för sanning vi i publiken förväntar oss och bejakar?

Annons
Annons
Annons