Teaterscenerna jagar ny publik

Är du kvinna, 40 plus, högskoleutbildad och har svenskfödda föräldrar? Då tillhör du majoriteten av besökare på Stockholms institutionsteatrar. I jakten på en bredare publik står nu hoppet till Pippi Långstrump, arabisk teater och publikombud i förorten.

Under strecket
Publicerad
Annons

I institutionsteatrarnas uppdrag ingår det att nå en så stor och bred publik som möjligt.
Målet för Kungliga Operan, Dramaten och Stockholms stadsteater är att publiken ska återspegla befolkningen vad det gäller kön, klass och kulturell bakgrund.
Samtidigt ska man ha en bred repertoar med både klassiska och moderna uppsättningar och främja nyskrivna svenska verk. En inte helt enkel uppgift menar Kungliga Operans marknadschef Lennart Lundblad.
– Vår vanligaste besökare är en högskoleutbildad kvinna i 50-årsåldern och så har det sett ut de senaste tio åren. Vi måste nå ut till nya grupper samtidigt som vi ska spela de gamla klassikerna som kanske inte alltid tilltalar en yngre publik, konstaterar han.

Vårens satsning på baletten Pippi Långstrump är ett sätt att nå nya grupper.
– Den typen av föreställningar är riktiga familjemagneter och en bra metod att nå unga. Förhoppningen är att intresset sedan följer med upp i åldrarna.
Enligt marknadschefen är Operans effektivaste marknadsföringskanal annars att jobba med ryktesspridning genom så kallade publikombud.
– Deras uppgift är att förändra vår publik och sprida budskapet i nya områden på skolor och arbetsplatser. Vi har till exempel flera ombud på Ericsson och i en del skolor. Men målet är att rekrytera fler ombud i invandrartäta områden, säger Lennart Lundblad.
Andra planerade satsningar är att ta Operan ut till publiken i mindre föreställningar och regelbundna publikundersökningar för att mäta resultat.
– Vi kan ju inte bussa hit folk, men vi hoppas att vi ska kunna locka en annan publik i framtiden. Samtidigt vill vi inte skrämma bort dem som förknippar huset med tradition och det är en inte helt enkel ekvation.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons