Annons
Recension

DansråttanTeaterpoesi för de minsta

Under strecket
Publicerad

Dockteatern Tittut har under sin snart 30-åriga verksamhet samlat en ansenlig skatt av underbara dockor och visor från sina många småbarnsföreställningar. Regissören Christer Dahl har gjort en djupdykning i teaterförrådet och valt en rad dockor och sånger som stomme i Dansråttan, ett kabaretcollage som spelas för en publik som fyllt två.
Det lilla lejonet Leo är teaterdirektör och bjuder in till Drömmarnas teater där Gus (Sophia Segrell) och Holger (Sven Wagelin-Challis) varsamt bjuder in till en stund av färg och form, musik och rörelse. Anna Sörenson har arrangerat ett mysigt rum av hemligheter, med miniteatrar och skuggspel i hyllorna.

Den tunna röda tråden handlar om jakten på Dansråttans magiska skatt av hemliga drömmar. Varje scen får en egen atmosfär, där stämningen ges av Leif Hultquists finurligt finstilta sånger som är mjukt
melodiska eller svängigt dansanta - vilket inspirerar också några små dansråttor i publiken att svänga med. Och på Tittut vet man värdet av att barnen hinner med, får tid att sjunka in i bilderna, bearbeta intrycken, njuta av detaljerna - en stillsam dockvinkning eller tuppfarfars kuckeliku kan vara nog så dramatiskt! Det är ömsint, varmt och nära, men aldrig menlöst, när Tittut skapar teaterpoesi för de minsta.

Annons
Annons
Annons