Teatern bjuds upp till en dödsdans

DEBATT ”Som teaterchef vill jag veta att jag kan betala hyra och löner”, skriver Ture Rangström på Strindbergs Intima teater apropå att kulturförvaltningen inte längre tillåter årliga bidrag. Han menar att de nya reglerna hotar teaterns existens.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Verksamheten vid Strindbergs Intima teater är hotad. Teatern tillhör det svenska kulturarvet. Det är en av Sveriges äldsta teatrar. Strindberg betraktas som vår nationalförfattare och Intima teatern är en av de få platser som finns kvar där August Strindberg var konstnärligt verksam. Idag bedrivs en modern kontinuerlig teaterverksamhet i samma lokaler och repertoaren består huvudsakligen av Strindbergs egna dramer. Vi arrangerar internationella gästspel och reser ibland ut i världen med våra egna uppsättningar.

Men Stockholm står oss närmast. Under Strindbergsåret 2012 framfördes över 300 föreställningar. Av 20000 åskådare var nästan hälften ungdomar. Teatern har två personer anställda, en teaterchef och en producent. Vi håller på att jobba livet ur oss, men är besjälade av att sprida kännedomen om Strindberg och hans dramatik.

Annons
Annons
Annons