Annons

Erik Åsard:Tea Party-rörelsen passé i pluralismen

Det mytomspunna tepartyt i Boston har använts som politisk symbol hos proteströrelser av skilda slag. Dagens Tea Party-rörelse är en längtan tillbaka till ett Amerika som aldrig existerat, skriver Jill Lepore i en ny bok.

Publicerad

På kvällen den 16 december 1773 tog sig en grupp män, varav några iförda indianmundering, upp på tre brittiska skepp i Bostons hamn och kastade i vredesmod telasten överbord. Hela 342 lådor med te dumpades i havet av upprorsmännen vilka reagerade mot den skatt på importerat te som samma år hade införts av den brittiska kolonialmakten. Aktionen bidrog verksamt till den amerikanska revolutionens utbrott 1775, som följdes av självständighetsförklaringen 1776 och bildandet av den amerikanska republiken.

Men det dröjde länge innan händelsen i Bostons hamn fick den mytomspunna status som den har i dag. 50-årsdagen av aktionen år 1823 passerade obemärkt, och den tidens historiker var ovilliga att ge uppmärksamhet åt en aktion som innebar förstörelse av privat egendom. Den som först kallade händelsen för ”the Boston Tea Party” var den åldrige skomakaren George R T Hewes i en bok publicerad år 1834. Hewes var en av de sista överlevande från teupproret och inbjöds året efter publiceringen till nationaldagsfirandet i Boston. För Hewes innebar revolutionen och frihetskriget mot britterna en bekräftelse på att en fattig människa var lika mycket värd som en rik. Men den innebörden försvann snart i och med att politiska proteströrelser av skilda slag började använda tepartyt för sina egna syften.

Annons
Annons
Annons