”Taxameter kan inte ersättas av bara en smartphone”

Vi på Svenska Taxiförbundet ser gärna att lagstiftaren uppmuntrar ny teknik i branschen. Men vi måste säkerställa att förändringarna inte öppnar för fusk, skriver Peter Norman och Claudio Skubla i en replik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Emma-Sofia Olsson

Peter Norman och Claudio Skubla.

Foto: SvD, Svenska Taxiförbundet
Annons

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz föreslår att Sverige ändrar regelverket för taxi och slår ett slag för nya digitala lösningar. Vi ser gärna att lagstiftaren uppmuntrar ny teknik i taxibranschen och att regelverket utformas teknikneutralt. För oss är det viktigare att lagstiftaren reglerar funktionen än tekniken i sig.

För seriösa taxiföretag är det glädjande att Rosencrantz slår fast att alla taxitjänster ska visa full transparens gentemot Skatteverket och att alla ska ta ansvar när det gäller skatter och säkerhetskrav. Det är en bra grund att stå på i debatten om villkoren för taxi, eftersom uppfinningsrikedomen tyvärr är stor från mindre nogräknade aktörer att undvika skatt. Just därför krävs en detaljerad analys av alla förslag i den nu pågående debatten om att lätta på kravet på kassaregister i taxibilar, det vill säga taxameterkravet.

Annons
Annons
Annons