X
Annons
X

Tätt spelad Woolf öppnar stycket

Södra teatern
Vem är rädd för Virginia Woolf? av Edward Albee
Övers: Gabriella Berggren/ Magnus Nordén
Regi: Ulla Gottlieb
Scenografi: Åsa Lieberath
Medv: Suzanne Reuter, Krister Henriksson, Cecilia Frode och Alexander Skarsgård.

"Vem är rädd för Virginia Woolf?" fyller fyrtio. Södra teatern och producenterna Egerbladh & Willman firar detta med en iscensättning - och det med rätta. Albees drama är en scenisk klassiker som representerar 1900-talet och mötet mellan Freud och fyllan som dramaturgi. Alkoholen blir här för första gång ett medel att säga saker rakt ut, att tala om sex och rollspel, blanda samliv med svordomar.
Vem är rädd för Virginia Woolf? innehåller också en storartad existentiell rymd där såväl barnlöshet, meningen med livet som frånvaron av Gud diskuteras mellan raderna. Den låtsasson, som bär huvudrollernas kärlek och skuld, och som det väntas på blir en nästan lika stark tomhetsmarkör som Godot. På samma sätt som Beckett använder Albee cyniska enradsrepliker och en grov, absurd
humor. Det är en härlig pjäs.
Södrans stora scen liknar en boxningsring. Vi är hemma hos Martha och George. Hon dottern till en universitetsrektor, han docent vid historiska institutionen. Han har bjudit in en ny kollega, biolog, med fru på nachspiel - och det är just vad det blir: en nattlig lek, en kvartett för fyra livslögner under några vargtimmar. Två äktenskap skildras som rollspel över en avgrund som handlar om reproduktion. Och universum är lika dött och tomt som Marthas livmoder.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X