Recension

VodouTätt intill Haitis magi

LJUS OCH MÖRKER. De religiösa och magiska föremålen i utställningen om voodoo kommer ännu närmare betraktaren när den nu visas på Etnografiska museet i Stockholm. Den vackra katalogen förhöjer också upplevelsen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
”Bizangokrigarna användes av de hemliga voodoosällskapen för att komma åt fransmännen genom religiös magi”, berättade intendent Michael Barrett i en SvD-intervju  11 februari. (Läs intervjun via länken nedan)

”Bizangokrigarna användes av de hemliga voodoosällskapen för att komma åt fransmännen genom religiös magi”, berättade intendent Michael Barrett i en SvD-intervju 11 februari. (Läs intervjun via länken nedan)

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Den internationella vandringsutställningen om voodoo – som stavas vodou i Haiti – visades hösten 2009 och en bit in i januari 2010 på Världskulturmuseet i Göteborg (SvD 20/11 2009). Det återstod tolv utställningsdagar när jordbävningskatastrofen drabbade Haiti.

Utställningen i Göteborg var utmärkt, men frågan är om den inte är ännu bättre nu när den visas i Stockholm. Etnografiska museets salar är mindre än Världskulturmuseets, och det innebär att föremålen kommer närmare, och dessutom har Etnografiska kostat på en vacker katalog. Antagligen har det dessutom hänt något med betraktarens öga under den tid som gått – också haitierna själva har ju kommit oss närmare, tack vare medierapporteringen i samband med jordbävningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons