Tät dramatik i Bryssel

Den kristdemokratiske belgiske premiärministern Herman Van Rompuy som president och den socialistiske brittiske EU-kommissionären Lady Catherine Ashton som utrikesminister. Så blev i går kväll den överraskande lösningen på det svåra personalpussel som Fredrik Reinfeldt kämpat med de senaste veckorna.

Under strecket
Publicerad
Catherine Ashton blir utrikesminister. Belgiens premiärminister Herman van Rompuy blir EU:s permanenta ordförande, uppger diplomater för TT.

Catherine Ashton blir utrikesminister. Belgiens premiärminister Herman van Rompuy blir EU:s permanenta ordförande, uppger diplomater för TT.

Foto: AP PHOTO
Annons

Trots intensiva konsultationer saknade Fredrik Reinfeldt så sent som i går på morgonen en given lösning inför toppmötet i Bryssel. Han hade hoppats kunna komma med ett förslag som snabbt skulle vinna brett samförstånd bland stats- och regeringscheferna. Men Reinfeldts förhoppningar om harmoniskt samförstånd såg ut att spricka definitivt. Den brittiske premiärministern Gordon Brown insisterade ända tills i går eftermiddag på att Tony Blair skulle bli EU-president, trots det motstånd som hans förslag mötte. Därigenom stegrades dramatiken och ovissheten inför överläggningarna på toppmötets arbetsmiddag.

Men redan efter en timme öppnades så i går kväll för en överraskande lösning. Då hade den brittiske premiärministern Gordon Brown gjort en kovändning genom att plötsligt överge Tony Blairs kandidatur. I stället anslöt Brown sig till den linje som de övriga socialistiska premiärministrarna kunnat enas om, nämligen att enhälligt föreslå den brittiska EU-kommissionären Catherine Ashton som utrikesminister. Det öppnade vägen för en bred uppgörelse över partigränserna efter det mönster som på förhand informellt gjorts upp: en konservativ president och en socialistisk utrikesminister.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons