Annons
X
Annons
X

Tårtgate nytt ord i svenskan 2012

Tårtgate, nomofob och spårtjuv är bara några exempel på nya ord som det svenska språket har berikats med under 2012. I Språkrådets lista ligger tonvikten på nya IT-ord.

Av TT
(uppdaterad)

SE WEBB-TV OM HUR VÄLKÄNDA DE NYA ORDEN ÄR

Svenska språket har fått påfyllning av ogooglebar, henifiera, över- och underklassafari.

Språkrådets lista över nya ord för 2012 innehåller en brokig blandning med bidrag från olika delar av samhället.

Zlatan Ibrahimovic har via sitt genomslag i franska ligan gett upphov till ett nytt verb i Frankrike: ”zlatanera”. Nu slår ordet igenom även i Sverige.

Annons
X

”Zlatanera” finns med i Språkrådets nyordslista för 2012. Betydelsen är att ”klara något med kraft” eller att ”dominera”.

Ordet gjorde sitt intåg i en TT-text den 23 november, enligt Språkrådet, där man kunde läsa att Ibrahimovic ”zlatanerar på årets prisgalor”.

Att byta ut hon och han mot hen har gett upphov till verbet henifiera och ogooglebart betecknar sådant det inte går att få svar på vid sökning på nätet. Över- och underklassafari är utflykt till områden med olika socioekonomiska klasser.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Språkrådet är en avdelning inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen. I årets lista läggs tonvikten på nya ord av IT-karaktär eller som skapats av aktuella händelser i Europa. Några, som klämspärr, ryggplankning och spårtjuv, syftar på Stockholms tunnelbana medan det sannolikt finns memiler landet runt - medelålders män i cykeldräkt av lycra som cyklar hänsynslöst och aggressivt.

  Har en memil små hörlurar i öronen och rör på läpparna är han månne också är en nomofob, en som fasar för att inte ständigt vara tillgänglig på mobilen. Ordet är bildat från engelskans nomophobia, en förkortning av no mobile phone phobia.

  ”Vi vill visa på att språket och ordförrådet är resultatet av en ständigt pågående demokratisk process där vi alla deltar”, skriver Per-Anders Jande, ansvarig för nyordslistan, i ett pressmeddelande.

  Han påpekar att nyord ofta bildas i anslutning till aktuella händelser eller fenomen. Krisen i europeisk ekonomi gav upphov till orden eurobävning och grexit, grekiskt utträde (exit) ur EMU-samarbetet. Analogt med 1970-talets Watergate bildades under året tårtgate, efter kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths famösa tårtskärning i april, och Tintingate sedan Tintinböcker gallrats ut från Kulturhuset i Stockholm.

  Språkrådet noterar även att vi nu lever så mycket i den digitala världen att vi måste ha uttryck som fysisk butik, fysisk resa och fysisk skiva för att särskilja de båda verkligheterna.

  Ogooglebar, zlatanera och henifiera svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X