Annons
X
Annons
X

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare fick en tårta kastad i ansiktet vid ett möte i centrala Stockholm. Det var i samband med att han skulle signera sin nya bok.

Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens partiledardebatt.
Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens partiledardebatt. Foto: SCANPIX

Enligt
Aftonbladet har en kvinna kastat en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson i samband med en boksignering som hålls på Nytorget i Stockholm.

Kvinnan ska också ha försökt att slänga sig mot partiledaren, enligt Aftonbladets reporter på plats.

– En kvinna har kastat en tårta mot Jimmie Åkesson och hon är frihetsberövad. Det rör sig om ofredande, den saken är klar, men om det blir någon annan rubricering får vi se senare, säger polisens presstalesman Sven-Erik Olsson till SvD.

Annons
X

Kvinnan togs om hand av polis och Jimmie Åkesson ska ha förts bort av Säpovakter, där han befann sig för att signera sin
nya bok Satis polito som släpptes i slutet av augusti.

– Åkesson fick en tårta på sig. Sedan sprang han in i en Säpo-bil. Där satt han ett tag, sedan drog de i väg, säger ett vittne som stod nära tårtattacken till TT:s reporter på plats.

Stämningen beskrivs som hotfull på torget, där ett 100-tal motdemonstranter uppges befinna sig för att demonstrera mot partiets närvaro på Södermalm.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Larmet kom in till polisen klockan 17.19. Sverigedemokraterna hade ansökt om tillstånd för en allmän sammankomst för partiledarens boksignering mellan klockan 17 och 19. Flera toppar ur partiledningen ska ha befunnit sig vid boksigneringen, bland annat riksdagsmännen Kent Ekeroth och Björn Söder.

  Strax innan klockan 18 börjar partimedlemmarna att packa ihop för kvällen, en dryg timme tidigare än utsatt tid.

  – Man valde, från arrangörens sida, att avbryta aktiviteten. Det har varit ett stort antal motdemonstranter på platsen, säger Sven-Erik Olsson.

  – Det var lyckat. De drog ju en timme tidigare än planerat. Det var jättebra, men så klart tråkigt att de blev attackerade, säger Lotta Suarez-Mazar, en av demonstranterna till TT.

  På Expressens
  tv-bilder från Nytorget hörs skanderande demonstranter och personer på plats beskriver stämningen som kaotisk.

  Expressen uppger att sverigedemokrater även ska ha utsatts för äggkastning. Sven-Erik Olsson säger att han känner till uppgifter om äggkastning men att ingen person ska ha blivit träffad.

  Jimmie Åkessons stabschef, Linus Bylund, uppger för tidningen att flera personer omhändertagits av polisen, uppgifter som ännu inte har bekräftats av Stockholmspolisen.

  Jimmie Åkesson lämnade platsen i eskort med vakter direkt efter tårtattacken. Partiledaren ska ha haft Säposkydd men gärningsmannen nådde alltså trots skyddet ända fram till Åkesson.

  ”En tårta kan tyckas oförargligt och lite ”lustigt”. Men det är en attack på en folkvald politiker. Vi själva och Säpo har inte lyckats i dag”, skriver Södermalmspolisens
  yttre befäl på Twitter.

  – Det finns inga hundraprocentiga garantier att sådant här inte ska hända, särskilt inte vid ett sådant tillfälle som en boksignering, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen, till TT.

  Säpo hade ansvaret för Jimmie Åkessons närskydd vid tillfället, medan vanliga polisen hade ansvar för distansskyddet.

  Nu ska Säpo undersöka hur kvinnan kunde ta sig ända fram till Jimmie Åkesson och om säkerheten brustit.

  – Det kommer att inledas en brottsutredning som syftar till att klarlägga händelseförlopp och ansvar. Jag vill inte spekulera i hur detta kunde hända, säger han.

  Säkerhetspolisen kommer att ansvara för förundersökningen.

  Linus Bylund, stabschef för Jimmie Åkesson och pressekreterare, kallar händelsen för tragisk:

  – Det är ytterligt tragiskt att de tar sig friheten att försöka att tysta andra människors åsikter, säger Linus Bylund, huvudarrangör för boksigneringen, till TT.

  Han satt bredvid partiledaren när tårtan kom farande.

  – Det var en kvinna – jag kan inte bedöma hur gammal hon var men på klädseln såg det ut att vara en äldre kvinna – som slängde sig fram med en tårta och tryckte den i ansiktet på Jimmie Åkesson.

  Enligt honom avrådde Säkerhetspolisen från att fortsätta boksigneringen efter attacken.

  – De sade helt enkelt att vi inte kunde fortsätta.

  Sverigedemokraterna har tidigare uttalat ambitioner om att växa i Stockholmsregionen. I Stockholms stad fick partiet 2,6 procent i valet till kommunfullmäktige.

  SvD kunde i september berätta att
  SD mobiliserar på Södermalm för att locka väljare och erövra säten i fullmäktige.

  – Vi kommer även att göra ivriga satsningar på Södermalm och i Sjöstaden inom några månader. Vi har noterat att människor som bor där har en väldigt världsfrånvänd bild. Vi ska testa deras argument på olika sätt, sade Linus Bylund till SvD.

  Partiets profilfrågor i jakten på platser i Stadshuset i Stockholm är bland annat tiggarförbud, trygghet och att bli det mest turistvänliga partiet som vill framhäva stadens kulturskatter.

  Flera politiker fördömer i sociala medier tårtattacken mot Åkesson, däribland Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas dito, Göran Hägglund:

  ”Läser om tårtattack mot Jimmie Åkesson. Hur mkt man än ogillar hans politik är det oacceptabelt att gå till handgripligheter”,
  skriver Hägglund.

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens partiledardebatt.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X