Annons
X
Annons
X

Tårgas vid Merkels Greklandsbesök

Kravallpolis sköt i dag tårgas mot protesterande i centrala Aten, samtidigt som Tysklands Angela Merkel träffade landets ledning.

Av Direkt, TT
Foto: LEFTERIS PITARAKIS

Fler än 7 000 poliser har kallats in och stora områden är avspärrade.

Oppositionen och fack i Grekland har kallat till protester mot den tyska förbundskanslern Angela Merkels besök i Aten i dag. Merkels besök är det första sedan den grekiska skuldkrisen tog fart.

Grekisk kravallpolis satte vid 14-tiden in tårgas för att skingra demonstranter på Syntagma-torget i centrala Aten. Samtidigt inleddes överläggningar mellan Angela Merkels delegation och företrädare för den grekiska regeringen, rapporterar tidningen Kathimerini.

Annons
X

”Grekland är fast beslutet att efterleva alla sina åtaganden. Grekland kommer att stanna kvar i euroområdet och implementera utlovade reformer.” Det sade Greklands premiärminister Antonis Samaras vid en gemensam pressträff med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, efter överläggningarna i Aten på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

Antonis Samaras sade att Grekland måste komma ur recessionen och minska arbetslösheten. Det grekiska folket genomlider stora uppoffringar, och dessa uppoffringar får inte vara förgäves. Han sade också att eurogruppsmötet på måndagen var positivt för Grekland.

Han sade att recessionen är huvudfienden och att de ska fortsätta nå upp till målen. Angela Merkels besök visar att landet inte är isolerat och EU har medlen för att hjälpa Grekland.

Angela Merkel sade att Tyskland och Grekland försöker lösa problemen tillsammans. Grekland har kommit en bra bit på väg och gör framsteg varje dag för att lösa sina problem.

Samtidigt återstår mycket att göra och det är viktigt att återfå trovärdigheten.

Hon sade också att Grekland behöver tillväxt tillsammans med besparingarna, och att hon diskuterat många gemensamma projekt mellan Tyskland och Grekland. Den tuffa vägen är värd mödan och kommer att bli framgångsrik, men inga resultat kommer över natten.

Tyskland ska hjälpa Grekland att uppnå tillväxt och även med att få tillgång till resurser från europeiska investeringsbanken, EIB, sade hon.

Hon sade att Tyskland vill att Grekland stannar kvar i euroområdet. Grekland har inte nått slutet på reformvägen, och utbetalning av en enskild stödöverföring kommer inte att lösa alla Greklands problem.

Redan när Angela Merkel landade på Atens flygplats hade polis omhändertagit drygt 30 personer i samband med en manifestation på Syntagmatorget. Det ska enligt grekiska medier även ha förekommit handgemäng mellan kravallpolis och sjukhuspersonal, när polisen hejdat sjukhuspersonalens marsch till ett protestmöte.

• LÄS MER:
”Draghi: ”Grekerna måste göra mer”

Tusentals greker ignorerade förbud mot demonstrationer, bland andra två personer utklädda i nazistuniform, som på Syntagmatorget viftade med en flagga med ett hakkors på, rapporterar Reuters.

”Detta är inte en europeisk union. Det är slaveri”, stod det på en banderoll bland demonstranterna.

”Ut med Merkel. Grekland är inte din koloni”, stod det på en annan.

• LÄS MER:
”Grekland allt mer desperat”

Längs Merkels färdväg från flygplatsen till centrala Aten var vägar avstängda och prickskyttar utplacerade i det största säkerhetspådraget i Grekland sedan Bill Clinton, dåvarande president i USA, besökte Grekland 1999, rapporterar Kathimerini. Stora delar av tunnelbanesystemet var också avstängda.

Merkel ska utöver premiärminister Antonis Samaras också träffa president Karolos Papoulias och företrädare för det grekiska och tyska näringslivet. Hon dock valt att inte träffa ledarna för de två stödpartierna i den blocköverskridande koalitionsregeringen i Aten, Pasok-ledaren Evangelos Venizelos och ledaren för Demokratiska vänstern, Fotis Kouvelis.

Demonstrationer under den treåriga skuldkrisen i Grekland har vid flera tillfällen urartat i omfattande skadegörelse och gatukravaller, när maskerade demonstranter - ofta beväpnade med gatsten och bensinbomber - drabbat samman med polis.

• LÄS OCKSÅ:
”Protester väntas i Aten”

Den så kallade trojkan - EU, ECB och IMF - överväger samtidigt att förlänga stödprogrammet med nödlån till Grekland med två år, uppger Greklands finansminister Yannis Stournaras.

– Alla beräkningar vi gör nu bygger på att programmet sträcker sig till 2016, säger Stournaras till journalister i Aten.

Enligt Stournaras måste inte förlängningen innebära en omförhandling av stödprogrammet och mer nödlån till Grekland, trots att de två åren beräknas öppna upp nya hål i framtida budgetar på cirka 12 miljarder euro.

Merparten av underskotten 2015-2016 skulle enligt Stournaras kunna täckas av IMF-medel som redan satts av för att användas om recessionen förvärras. Lägre räntor på befintliga nödlån från krisfonden EFSF skulle kunna täcka resten.

Greklands riksgäld lånade på tisdagen 1,3 miljarder euro (drygt 11 miljarder kronor) med nya sexmånaders statsskuldväxlar. Räntan sjönk till 4,46 procent, vilket är 0,08 procentenheter lägre än vid senast föregående auktion och den lägsta låneräntan för Grekland sedan augusti 2011.

• LÄS MER:
”Grekland måste vidta åtgärder innan 18 oktober”

Grekland har sedan våren 2010 inte kunnat finansiera sig med obligationer på kapitalmarknaden, men har löpande kunnat ta upp korta växellån från grekiska banker trots den svåra statsfinansiella krisen.

TT/Direkt

Annons
Annons
X
Foto: LEFTERIS PITARAKIS Bild 1 av 4
Foto: AP Bild 2 av 4
Foto: LEFTERIS PITARAKIS Bild 3 av 4
Foto: LEFTERIS PITARAKIS Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X