Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

From Sammy with love Tårframkallande pjäs om Sammy

From Sammy with love

Genre
Teater

Stockholms stadsteater. Manus och regi: Jonna Nordenskiöld. Scenografi: Sven Haraldsson. Koreografi: David Dalmo. Medv: Karl Dyall, Rennie Mirro, Magnus Anderfjärd, Johan Bengtsson, Carl Flemsten, Joel Sahlin.

Teater ska inte bara vara prat, det ska vara dans och musik! Så tänker jag varje gång det bjuds, även på talteaterns hemmaarenor. Karl Dyall och Rennie Mirro är med rätta stora namn på musikalscenen, men nu har de stigit ner till Stockholms stadsteaters källarplan, Lilla scenen.

I Jonna Nordenskiölds From Sammy with love spelar och dansar de båda den amerikanske superstjärnan, sång- och dansmannen Sammy Davis junior. Snyggt klädda i vit skjorta, fluga och steppskor gör de helt osannolika saker på en scen, full av svarta, lätta byggelement. Husbandet sitter coolt i hörnet och spelar och säger en och annan replik.

Det är med befriande lätt hand som Nordenskiöld behandlar historien om Sammy, framgångsrik på scenen ända sedan treårsåldern. Dyall och Mirro berättar och visar då och då stora svartvita foton av frånvarande personer: Frank Sinatra, John F Kennedy och May Britt Wilkens, den blonda fräkniga svenskan.

Annons
X

De säger egentligen ingenting jag inte visste förut: allt det här var stoff för stora tidningsrubriker under min uppväxt, den tid då Sammy Davis junior kallade sig själv en ”enögd judisk neger”. Men det är en sak att känna till fakta, en annan att se dem kännas in på bara skinnet.

Davis junior får en plats i världen, på scenen. Men där utanför är han fortfarande paria. Där blir han skändad och misshandlad. Det är illa nog. Men kanske än värre är det att bevittna hans förnedring och skam inför det andra: att hänvisas till samma utgång som soporna, att gång på gång exkluderas från de sammanhang där han borde höra hemma, där hans vänner rör sig.

Alla relationer utspelar sig i en värld, som sipprar in i förhållandet. Vänskapen med Frankie Boy och de andra grabbarna i Rat Pack solkas av tillfället då de alla bjuds in till JohnF Kennedys presidentinstallation. Men inbjudan till Davis tas tillbaka. Och han ”förstår”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tydligast blir världens inverkan på äktenskapet med May Britt Wilkens. Det var inte bara en stor förälskelse över hudfärgsgränserna som resulterade i söta bruna barn; det blev ett politiskt slagfält: deras äktenskap var faktiskt ogiltigt i majoriteten nordamerikanska stater. Hatet blossade som på internet, men ute i den verkliga världen.

  Det är lätt att förfasa sig över USA, där och då. Men From Sammy with love är varken sentimental eller ensidigt utpekande. Då och då glider Dyall och Mirro över till att tala om sig själva, om sina egna erfarenheter, i Skandinavien. Nu. Om rollfack som svarta, ”de andra”, om reaktioner på föräldrarnas förhållande.

  Att göra skillnad på människor utifrån små nyanser i huden framstår som totalt absurt.

  När publiken står upp i applådtacket, gör jag det också, med tårarna trillande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X