Annons
X
Annons
X

Tanto har fått sin egen badstrand

Sanden ska bytas, bojar läggas ut. Dykare kommer att söka av botten. Snart invigs stranden i Tanto: Stockholms senaste officiella strandbad.

Lukas Theander, 8, Denny Lundin, 9, och Nikki Lundin, 7, badar i Tantolunden. ”Det är roligt. Jag ska bada igen sen” säger Nikki.
Lukas Theander, 8, Denny Lundin, 9, och Nikki Lundin, 7, badar i Tantolunden. ”Det är roligt. Jag ska bada igen sen” säger Nikki. Foto: DAVID MAGNUSSON

Vattnet i Årstaviken har länge varit smutsigt. Men efter en rad åtgärder; bland annat bassänger som renar regnvatten innan det rinner ut i viken och en tätad avloppsledning, är nu kvalitén på vattnet tillräckligt god för bad.

Ute i vattnet står kompisarna Denny Lundin, 9, och Lukas Theander, 8 tillsammans med Dennys lillasyster Nikki, 7.

– Vi brukar gå hit ganska ofta, det är roligt att hoppa från trädet och stenen, säger Denny.

Annons
X

Nu börjar också arbetet med att ordningställa stranden i Tantolunden. Redan veckan efter midsommar ska allt vara klart, och då invigs Tanto strandbad.

Att en badplats får status som officiellt strandbad betyder att det godkänns och sköts om av kommunen. Bland annat innebär det städning, att strandbotten kontrolleras varje år, att det finns toaletter och att vattenkvalitén kontrolleras regelbundet.

Lukas Theander tycker att det är bra att badet ska städas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – I vattnet finns det mycket skräp, säger han.

  2007 fick miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i uppdrag att hitta nya badplatser runtom i Stockholm. Utvärderingar och två års tester av vattenkvalitén på nio platser runt om i Stockholm har nu resulterat i fem nya officiella strandbad. De andra fyra, Skrubba, Fredhäll, Örnberget och Ormberget iordningställdes redan förra året.

  Bryggan vid Reimersholme ansågs svår att nå med kommunens fordon och därför olämplig som officiellt strandbad – även om vattenkvalitén är tillräckligt god för bad.

  Den lilla viken vid Rålambshovsparken på Kungsholmen ratades också – men där för att bakteriehalten i vattnet ständigt är för hög.

  – Det finns gott om fåglar där, dessutom är det en populär strandpromenad för hundägare, som kanske inte alltid plockar upp efter sig, säger miljöinspektör Jerzy Slazak som har ansvar för badvattenfrågor i Stockholm.

  Årets första prover, som gjordes vid månadskiftet, visade oacceptabla bakterienivåer hela vägen från Stora Essingen till saltsjön. Men efter ett omprov ansågs vattnet återigen vara tjänligt.

  – Oberoende av om det är i innerstaden eller förorterna är kvalitén på vattnet i Stockholm väldigt bra. Det kommer ibland tillfällen med dåligt vatten, men det finns inget som förorenar konstant, säger Jerzy Slazak.

  Annons
  Annons
  X

  Lukas Theander, 8, Denny Lundin, 9, och Nikki Lundin, 7, badar i Tantolunden. ”Det är roligt. Jag ska bada igen sen” säger Nikki.

  Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X