Tant Qnorr får unga att ha roligt i köket

Matglädje Ur den stora turkosa handväskan trollas ett färggrant plastförkläde fram tillsammans med ett par sanslösa diskhandskar. Tant Qnorr är en helrätt mattant, med en mission: att lära unga laga gott, enkelt och billigt.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Ta ställning”, utropar tant Qnorr och spänner ögonen i åhörarna. Det handlar om att välja bra råvaror. Vi i publiken sträcker nästan automatiskt på oss. Sedan rullar showen, ”Lär dig laga, ehhhmat” i gång.
En tant, en spisplatta och massor av billiga och bra råvaror. Att laga mat blir lätt som en plätt i tant Qnorrs värld. Budorden är fyra: ta ställning, sluta fjanta, ha roligt och matattack.
Sluta fjanta innebär att man väljer enkel matlagning. Bra recept är korta och innehåller få ingredienser. En stekt fläskkotlett, en sås på dragon, fransk senap och crème fraiche. Tant Qnorr hinner både prata och laga maten på mindre än tolv minuter. Sedan lagar hon åtta- och femminutersrätter, och försäkrar oss att även en nybörjare klarar av det.
Att ha roligt är det viktigaste i tant Qnorrs kök. Hon säger allt det där som man önskar att mamma eller läraren i hushållskunskap hade kläckt ur sig, i tid. Vem har inte varit mellan 18 och 25 år och känt sig fullständigt nollställd vid spisen i den lilla ettan med
kokvrå?

Lotta Brinck heter hon egentligen, tant Qnorr. Hon har ett gediget kulinariskt förflutet, en bakgrund som dietist och matskribent. Under våren har hon gjort en Sverigeturné som tant Qnorr i Svensk köttinformations regi med de unga vuxna som målgrupp. Efter alla år i branschen brinner hon fortfarande för sitt yrkesområde. Unga vuxna har hon dessutom hemma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons