Annons
Att min bok har mycket solk i kanterna är ett medvetet val, en god gärning i dessa tider när allt är så svartvitt, menar författaren Carolina Setterwall.
Att min bok har mycket solk i kanterna är ett medvetet val, en god gärning i dessa tider när allt är så svartvitt, menar författaren Carolina Setterwall. Foto: Staffan Löwstedt

"Tänker inte längre att jag orsakade min mans död"

Hon hittar honom död i sängen. Deras gemensamma barn är bara åtta månader och Carolina Setterwall vet att nu bryter helvetet ut.

– Jag förstod inte hur jag skulle klara mig – och vårt barn.

Uppdaterad
Publicerad

Det var i gryningen en av de dagar som så många spädbarnsföräldrar känner igen: När de lagt sig utan att knappt ha sagt godnatt. Inte kysst varandra. Hon bestämt att sova hos åttamånaderssonen, som ständigt behövde ammas, tröstas. I mörkret skickade hon ett sms till sin man som satt där ute och jobbade vid datorn, skrev att sonen kanske led av ”nattskräck”, hon hade hittat information på nätet.

Sms:et blev aldrig besvarat.

”Jag vet hur oerhört lätt det är att hänge sig åt en idealbild av den man förlorat”, säger Carolina Setterwall, som förlorade sin pappa när hon var 18 år.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 4

Ivan var bara åtta månader när han förlorade sin pappa. Idag har Carolina Setterwall lärt att man måste lyssna in hur barn själva vill uttrycka sin sorg. ”För Ivan är inte längtan efter en pappa den största frågan utan att han är annorlunda än de andra i förskolegruppen, de som har pappor som kommer och hämtar dem.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 4

”Den svartvita bild som finns i så många romantiska berättelser överensstämmer inte på något sätt med hur mitt liv och min personlighet ser ut”, säger Carolina Setterwall.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 4

”Jag tror inte jag skulle göra vår son en tjänst genom att publicera ett hjälteporträtt av hans far. Eller av mig själv”, säger Carolina Setterwall.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 4