Annons

Jan Söderqvist:Tankens krumbukter i mediebiotopen

Den omstridde författaren Christopher Hitchens har i samband med att han publicerat sina memoarer kallats ”neokonservativ kappvändare” i pressen. Nu verkar hans politiska rörlighet ha avstannat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Att byta ståndpunkt: kan man faktiskt göra det med sin intellektuella heder i behåll? Måste ett ställningstagande vara giltigt för evig tid, vilket med automatik skulle innebära att varje avsteg blir ett oförlåtligt svek, liksom ett tecken på svag karaktär? Eller är det tvärtom så att ständig omprövning och en beredskap att omvandla ny information till nya ställningstaganden är den enda hållning som gör en debattör det minsta meningsfull i en konstant föränderlig värld som vår?

Möjligen kan hela denna frågeställning te sig en smula retorisk. Jag menar: i teorin ska det inte vara helt enkelt att övertyga någon om att ett avstannat tänkande i något viktigt avseende är att föredra framför en tankeverksamhet som fortfarande pågår. Samtidigt är det ju exakt denna norm som styr gällande mediedramaturgi – det vet var och en som någon gång har blivit uppringd av någon av de redaktörer som raggar deltagare till morgonsoffor och diskussionsprogram.

Annons
Annons
Annons