X
Annons
X
Krönika

Tove Lifvendahl: Tankekorridorens slutna rum

Tankekorridoren. Bedövande trång och sluten när det gäller synen på arbete och egenförsörjning.
Tankekorridoren. Bedövande trång och sluten när det gäller synen på arbete och egenförsörjning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppdaterad
Publicerad

Det har förekommit många inlägg om den svenska så kallade åsiktskorridoren. Om den finns mycket att säga; klart är att den existerar och upprätthålls både på gott och ont. När det gäller åsiktskorridoren kring migrations- och integrationsfrågorna har priset varit svindlande högt; bristande reformvilja och en stadig tillväxt i opinionen för ett invandringsfientligt parti till följd därav. Även om nu korridoren vidgats och/eller svängt, har problemen under tiden tilltagit och reformförslagen blir nu hastigt framkastade, och flera av dem både defensiva och kortsiktiga.

Men en åsiktskorridor uppstår inte i ett vakuum, utan är en följd av andra tankemässiga korridorer i samhället. En av de mest slutna handlar om att det i grunden finns ett Svenssonmässigt sätt att leva sitt liv när det gäller arbete. Detta är paradoxalt, eftersom vi är ett land som värderingsmässigt är extremt i sitt bejakande av individualism. Och ändå tycks vi ha så svårt för att acceptera att människor kan leva sina liv på olika sätt.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X