Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Tänk om konferenser om tillväxt gav tillväxt

På planet till Malmö fick resenären på min vänstra sida syn på mitt programblad för Tillväxtdagarna och frågade vad och vem det handlade om. Till sin förvåning kunde hon på arrangörslistan hitta storheter som Swedbank och E-on och frågade därför om det alltså var något som näringslivet arrangerade.

Det är ingen vild gissning att det innovationsindustriella komplexet har färgat bilden av vad tillväxt är och hur den skapas. Den uppsjö av innovations- och tillväxtfrämjande instanser som finns i såväl kommuner och regioner som i varje EU-satsning kan lätt ge intrycket av att näringslivet inte har något med saken att göra. Tillväxt är något man konfererar om.

Det gör man också i Malmö just nu, i dagarna två. Men till skillnad från sedvanliga tillväxtkonferenser är huvudpersonerna närvarande och företagandets villkor ägnas vederbörligt utrymme.

Annons
X

En fråga som inte alltid kopplas till just innovation och tillväxt är vårt sparande, men en del av tillväxtdagarna ägnades åt detta. Inte sedan Anne Wibble rekommenderade oss alla att hålla en årslön på banken har vi haft någon seriös debatt om medborgarnas personliga sparande. Kanske har statens nyblivna noggrannhet med sina finanser invaggat oss alla i tron att det räcker så. Någon annan har tagit hand om sparbiten.

Men långt viktigare än kommunala näringslivskontor och satsningar på regionala innovationskluster är tillgången på privat riskkapital. Det är när sådant saknas som näringspolitiker från både höger och vänster får för sig att öppna skattebetalarnas plånböcker istället. Det brukar gå så där.

Komponera hellre politiken så att det privata kapitalet kan öka. Sparande kan uppmuntras på flera sätt, och en viktig utgångspunkt är att riskkapitalister också kan vara vardagssparande privatpersoner. Men dit är det långt.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hög skatt på sparande går stick i stäv med ambitionen att öka tillgången på riskkapital. Med tanke på hur sällan privata förmögenheter hälsas som något gott, skulle man nästan kunna tro att somliga politiker tror att man kan få en kapitalism utan kapitalister.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X