Krönika

Emmylou Tuvhag:Tänk noga när du bygger upp ditt kunnande

Emmylou Tuvhag

Att skaffa rätt kompetens för framtiden är en nyckelfråga för den enskilde som vill hålla sig anställningsbar – och för de företag som vill stå starka i konkurrens mot andra. Viktigt för båda är att det finns en tanke bakom kompetensbygget. Annars finns risk att hamna snett.

Under strecket
Publicerad
Annons

Matchning. Det stora modeordet som står för att nuvarande och potentiella medarbetare ska ha den utbildning och kompetens som arbetsgivaren efterfrågar. Begreppet cirkulerar oftare i diskussioner om hur utbildningssystemet ska möta företags behov, och mer sällan i samband med hur anställdas och arbetssökandes samlade kompetens matchar arbetsgivarnas önskan. Trots att skolutbildning inte är allt.

Kompetens står för förmågan att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter. Grundläggande utbildning kan vara till hjälp, men erfarenhet under karriärens ofta krokiga väg är många gånger minst lika betydelsefullt. På samma sätt behöver kompetensutveckling inte vara detsamma som kurs eller utbildning. Det kan lika gärna vara att läsa en bok i hängmattan, anta nya arbetsuppgifter, samtala med kollegor eller delta i ett mentorskapsprogram.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons