Tänk först, twittra sedan

Vad gör Twitter-tempot med vårt språk? Annina Rabe resonerar om de sociala mediernas stilistiska påverkan. Och om risken att orden går före tanken.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förra veckan deltog jag i ett seminarium på Mediedagarna i Göteborg där det diskuterades om sociala medier och dagens tendens med allt kortare tidningsartiklar förändrar vårt språkbruk. Snuttifieras och utarmas språket av att vi måste uttrycka oss i allt kortare sammanhang?

Panelen, som också bestod av språkprofessorn och SvD-medarbetaren Olle Josephson, copywritern Mattias Åkerberg och journalisten Natalia Kazmierska var tämligen överens om att så inte var fallet. Det går för det första inte att tala om ”språket”, menade Olle Josephson, varje människa har ett antal olika språk som används för olika tillfällen i livet. Och så är det ju. Inte uttrycker man sig på samma sätt i ett privat brev som man gör i ett offentligt sammanhang. Man skriver med största sannolikhet inte ett jobb-PM i samma ton som man skriver ett sms eller en statusuppdatering på Facebook.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons