Annons

Tango – ett sätt att utforska vem du är

Tema för kvällens tangoverkstad: ”Tangon ger rörelse i både hjärna och själ – vad händer i hjärnan, vad händer i kroppen?”
Tema för kvällens tangoverkstad: ”Tangon ger rörelse i både hjärna och själ – vad händer i hjärnan, vad händer i kroppen?” Foto: Tomas Oneborg

PSYKOTANGO. Tango har prövats inom vården och som terapi på flera håll i världen. Trenden har nu också nått Sverige. I Göteborg finns den första sammanslutningen för tangoterapi och psykotango. Där får deltagarna på olika sätt bearbeta de känslor som väcks i dansen.

Under strecket
Publicerad

Efter tangoverkstaden på Stallet är det social dans som vanligt.

Foto: Tomas Oneborg

Milonga musical på Stallet i Stockholm. Gunilla Rydén har tangoverkstad och demonstrerar en av övningarna på deltagaren Eva Hellhoff.

Foto: Tomas Oneborg

Att tangon en helt vanlig danskväll kan väcka många slags känslor vet alla som prövat. En absolut ren glädje där själen är ett blankt vatten, fri från tankar, bara närvaro, möte, lekfullhet. Men också irritation, obehag, vrede, skam, avund, känslor av övergivenhet och otillräcklighet.

”I tangon stiger man ned, djupare än i psykoanalysen. Man möter förlusten, grunden för ens jag, såret vi alla bär på”, skrev Birgitta Holm i sin bok ”Pardans” för snart tio år sedan. Tango tar tid att lära sig, här finns ett oräkneligt antal stegkombinationer samtidigt som allt bygger på tolkning, improvisation och ordlös kommunikation.

Annons
Annons
Annons