Annons
X
Annons
X

Tandläkare och förskola i topp

Tandläkare och förskola ger den bästa samhällsservicen. Grundskolan har ryckt upp sig rejält medan äldreboendet har gått åt motsatt håll. Och en genomgående trend är att den privata sektorn dragit ifrån den offentliga när det gäller nöjda kunder.

Barbara Nettelbladt jobbar som privattandläkare.
Barbara Nettelbladt jobbar som privattandläkare. Foto: MALIN HOELSTAD

Det är några av resultaten i årets stora kundundersökning av sektorer som förser det svenska folket med samhällsservice och som gjorts av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

Studien ingår i den breda granskning av den svenska tjänstesektorn som görs årligen och som bygger på mer är 250 000 intervjuer. SKI granskar branscher som banker, försäkring och telekom och dessutom alltså ”vård-skola-omsorgstjänster”. För den rapporten har 8 000 kunder – som föräldrar till skolbarn, patienter och äldreboende med anhöriga - fått svara på ett frågebatteri som pejlar hur de bedömer faktorer som utbudet av produkter, service, image, förväntningar och prisvärdhet. Det har sedan vägts ihop i ett Nöjd kundindex som är ett ”totalbetyg” och jämförbart mellan olika tjänstebranscher.

I samhällssektorn toppar – i år som tidigare – tandvården. Och det är framför allt privattandläkarna som signifikant höjt ett redan skyhögt kundbetyg. Den gruppens Nöjd kundindex (drygt 85) står i särklass jämfört med alla andra sektorer som ingår SKI-undersökningarna.

Annons
X

–Det brukar i genomsnitt kosta omkring 20 procent mer att gå till en privattandläkare än till Folktandvården. Ändå betraktar kunderna det privata alternativet som klart mer prisvärt. Patienterna tycker att de får valuta för pengarna, säger Johan Parmlert, vd i SKI.

Privattandläkarnas popularitet beror dock inte på att Folktandvården betraktas som dålig. Tvärtom. Även den får ett höjt – och ett jämförelsevis bra kundbetyg.

Däremot är det en genomgående trend i undersökningen att privat dragit ifrån offentligt. Det avspeglar sig också i den öppna sjuk/hälsovården.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där har mönstret ända sedan 1985 varit att den offentligdrivna vårdens kundbetyg stigit snabbare än den privatas. Men den trenden har alltså brutits i år och uppgången för den privata vårdens Nöjd kundindex – 3,9 enheter – är med god marginal statistiskt säker.

  Öppenvården som helhet får dock ett bra betyg – över snittet för hela ekonomin i förra årets SKI-undersökningar. Det gäller särskilt image och upplevd kvalitet. Sjukvården får höga betyg när det gäller kostnadseffektivitet och hushållningen med resurserna.

  Men det finns regionala skillnader. Patienterna i östra Sverige är mest och i norra Sverige minst nöjda med den öppenvård som erbjuds.

  SKI-rapporten visar också – än en gång – att svenska föräldrar älskar förskolan. Även den har plussat på ett redan tidigare högt kundbetyg. Det gäller såväl själva verksamheten som personalens jobb och kringservicen och prisvärdet.

  Grundskolan har också putsats upp sitt tidigare rätt skrala Nöjd kundindex och ligger nu i nivå med gymnasieskolan och klart över högskolan. Grundskolan får bättre betyg än ifjol på samtliga delfrågeområden och framför allt gäller det personalens kompetens och engagemang.

  Däremot har äldreomsorgen – som tidigare legat ganska högt i SKI-mätningarna – fått det betydligt svårare att leva upp till allt mer uppskruvade förväntningar. Nöjd kundindex fallit rejält i år och äldreboendet är faktiskt den enda ”delbranschen” som noterar en minussiffra. Även i den sektorn får de privata alternativen ett litet bättre betyg än de offentligdrivna.

  –Sammantaget kan man dock notera att samhällssektorn som helhet i kundernas ögon står sig väl i jämförelse med mer kommersiella branscher, konstaterar Johan Parmlert.

  Annons
  Annons
  X

  Barbara Nettelbladt jobbar som privattandläkare.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X