Annons
X
Annons
X

”Tältningsförbud är en dålig idé”

Ett påstått tältningsförbud hindrade paret från att slå ner sitt tält i Sandhamn. I stället hänvisades de till grannön – som gav samma besked. Ett olyckligt svar, menar turistbyråns chef som garanterar att alla gäster är välkomna till skärgårdsöarna.

Fredrik Sjöblom, chef för Sandhamnsguiderna.

Fredrik Sjöblom, chef för Sandhamnsguiderna. Foto: KENNY BENGTSSON

I början av juli tog Jesper Lindblom och hans flickvän sig till Sandhamn i Stockholms skärgård efter att ha båtluffat till flera närliggande öar.

För att få veta var man får tälta på ön frågade paret turistbyrån om råd.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där var beskedet att det råder tältningsförbud i Sandhamn på Sandön, skriver tidningen Nacka Värmdö-posten.

  Annons
  X

  – De sa att ett lokalt öråd bestämt att det är totalt tältnings-förbud på grund av brandrisk, säger Jesper Lindblom till SvD.

  Turistbyrån hänvisade dem till Lökholmen, en mindre närliggande ö där Kungliga svenska segelsällskapet, KSSS, driver en gästhamn och ett seglarläger för ungdomar.

  Ånyo ombads paret att packa ihop sitt tält. Anställda vid KSSS förklarade att det är förbjudet att tälta även på Lökholmen, skriver Nacka Värmdö-posten.

  – Motiveringen var att allemansrätten inte gällde på ön, då ön är privat. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jesper Lindblom.

  Uppgifterna tillbakavisas av segelsällskapets klubbdirektör, Johan Hedberg.

  – Att allemansrätten inte gäller har aldrig sagts. Däremot kan vi inte ha camping vid vårt läger-område. Utanför vårt område gäller självfallet allemansrätten, säger han.

  Fredrik Sjöblom på Sandhamnsguiderna, som driver turistbyrån i Sandhamn på uppdrag av Värmdö kommun, menar att ett miss- förstånd ligger bakom incidenten.

  – Det finns inget tältningsförbud i Sandhamn, och ett öråd har aldrig funnits. Jag vet inte var orden kommer ifrån, någon kan ha använt fel ordval.

  Paret upplever att de var fel typ av klientel för öarna. Väljer ni bort en viss typ av turister?

  – Nej, självklart inte. Alla är välkomna året runt. Vi strävar inte efter en viss målgrupp, inget klientel värderas mer än andra.

  Varför anställda vid två tillfällen saknat information om allemansrättens regler är ännu oklart.

  När SvD träffar Fredrik Sjöblom visar han oss runt Sandhamn. I hamnen är det fullt med dags-turister, gästbåtar och flanörer. Han intygar att personalen nu fått tydlig information om allemansrättens regler.

  Hur låter den här händelsen för turismen på Sandhamn?

  – Självklart låter det dåligt. Vi jobbar hårt för att utveckla turismen året runt. Om någon använt fel ordval är det mycket olyckligt, och något vi beklagar.

  Lena Nyberg, vd för Skärgårdsstiftelsen, som äger flera närligg-ande öar, ser allvarligt på händelsen:

  – Det här är illa. Vi vill skapa förutsättningar för stockholmare och andra att besöka skärgården. Alla är välkomna till våra öar så länge man följer de regler som finns.

  Stora delar av Sandhamns markområden ägs av samfällighetsföreningar, och är privatägd mark. Att privata aktörer försöker sätta egna regler är inget nytt fenomen, menar Lena Nyberg:

  – Bland privata markägare är det ibland olika budskap. Det finns de som inte är lika förtjusta i besökare. Därför är det viktigt att stiftelsen finns, just för att alla ska känna sig välkomna.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för?

  quiz.svd.se

  V 39 | Vad heter den omstridda boken?

  quiz.svd.se

  V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Sjöblom, chef för Sandhamnsguiderna.

  Foto: KENNY BENGTSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X