Tältlägren på väg bli permanenta

PORT-AU-PRINCE Så kom regnet. Det föll under natten, på en dryg miljon hemlösa haitier. Inte ens hälften av dem har någon typ av tält eller en presenning att sova under, enligt FN. SvD:s Jenny Nordberg rapporterar från det jordbävningsdrabbade Haiti där frustrerade hjälparbetare försöker täcka de enorma behoven.

Publicerad
Tältläger i Port-au-Prince, Haiti.

Tältläger i Port-au-Prince, Haiti.

Foto: PAUL CHIASSON/AP
Annons

Mer än en månad efter jordbävningen är Port-au-Prince fortfarande en katastrof av bibliska proportioner. Ta en park där tusentals människor trängs i tjock, tropisk värme. Häll över lastbilar med bajs, gyttja och flugor. Ställ sedan människor som steker något över öppen eld bredvid berg av sopor. Lägg till spädbarn som sitter på marken. Dra sedan ett djupt andetag och insup Haitis huvudstad från ett tältläger just nu.

Den mest akuta fasen i räddningsarbetet är över, men när man står på gatan i Port-au-Prince är det svårt att begripa att nästan två miljarder dollar har strömmat in hit från resten av världen. Att 20 000 amerikanska soldater - i luften, till sjöss och på land - har arbetat här dygnet runt i sex veckor, tillsammans med FN, EU och världens mest effektiva hjälporganisationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons