Annons
X
Annons
X

Tältläger kostade 50 000 kronor per asylsökande

Tältlägret i skånska Revinge blev en dyr affär. Lägret, som var i bruk i en och en halv månad, kostade 50 000 kronor per asylsökande, enligt Lokaltidningen.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Tältlägret i Revinge blev en dyr affär. Foto: Drago Prvulovic/TT

I början av december stod tältlägret i Revinge klart. Under december bodde mellan 200 och 250 personer i lägret, innan lägret monterades ned tidigare i veckan.

Verksamheten upphörde på grund av den kraftiga minskningen av antalet asylsökande i Sverige.

Redan från början stod det klart att lägerplatserna skulle kosta mer per asylsökande och dag än en vanlig plats på ett flyktingboende. Enligt siffror som Lokaltidningen begärt ut blev tältlägret mycket riktigt en dyr affär.

Annons
X

Totalkostnaden för tältlägret i Revinge landade på 10,2 miljoner kronor, enligt tidningen. Det innebär en kostnad på 50 000 kronor per asylsökande.

Rebecka Bichis, sektionschef på Migrationsverket, säger att tälten var dåligt lämpade för flyktingarna och att kostnaderna blev stora.

– Vi befann oss i en krissituation i slutet av november och hade helt enkelt inget val. Vi var tvungna att snabbt få fram platser, inte minst för att lätta på trycket på Malmömässan, säger hon till Lokaltidningen.

Den stora lokalen Malmömässan användes som tillfälligt boende för nyanlända asylsökande.

I måndags började tältlägret monteras ned. Foto: Emil Langvad/TT

Under tiden då tältlägret var i bruk beslutade regering och opposition om flera åtgärder för att minska antalet asylsökande, framför allt införandet av gränskontroller i Sverige och id-kontroller i Danmark. Rebecka Bichis säger att myndigheterna troligen inte hade beslutat att uppföra lägret om man känt till flyktingåtstramningarna tidigare.

– Med facit i hand hade vi säkert inte gjort det, men när vi beslöt att bygga lägret fanns inget som tydde på att flyktingströmmarna skulle minska nämnvärt. Vi var tvungna att ordna fram platser på alla sätt och det här var ett av dem, säger hon till Lokaltidningen.

Annons

Tältlägret i Revinge blev en dyr affär.

Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 2

I måndags började tältlägret monteras ned.

Foto: Emil Langvad/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X