Peter Adler:Talskrivaren på väg ta steget ut i rampljuset

RETORIK. Till talskrivarens yrkesetik hör att vara diskret och inte ta åt sig äran av sin uppdragsgivares lyckade tal. Men en förändring är på väg, och i den amerikanska offentligheten är presidentens talskrivare välkända profiler.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Talare och talskrivare. Till vänster: Barack Obama med sin talskrivare Jon Favreau. Därefter: Richard Nixon när han 1960 i tv debatterade med senator John F Kennedy, därunder finansminister Anders Borg, till höger om honom dåvarande statsminister Olof Palme. Därefter utrikesminister Carl Bildt. Därefter Martin Luther King, under honom Mortimer Zuckerman som avslöjade att han skrivit ett tal för Barack Obama vilket dementerades av Obama. Till höger Lysias  (445 - 380 f Kr) talskrivare som hade förmågan att anpassa sina tals stil så att de passade den som skulle framföra dem.

Talare och talskrivare. Till vänster: Barack Obama med sin talskrivare Jon Favreau. Därefter: Richard Nixon när han 1960 i tv debatterade med senator John F Kennedy, därunder finansminister Anders Borg, till höger om honom dåvarande statsminister Olof Palme. Därefter utrikesminister Carl Bildt. Därefter Martin Luther King, under honom Mortimer Zuckerman som avslöjade att han skrivit ett tal för Barack Obama vilket dementerades av Obama. Till höger Lysias (445 - 380 f Kr) talskrivare som hade förmågan att anpassa sina tals stil så att de passade den som skulle framföra dem.

Foto: VITA HUSET, LEIF J JANSSON OCH PAUL MIKRUT/SCANPIX, SAMT AP.
Annons

För många européer omges ordet ”talskrivare” av den mystikens dimma som lätt lägrar sig kring verksamheter utförda i det fördolda. Vi föreställer oss ofta denna yrkeskår som ett anonymt kollektiv av kvalificerade men ansiktslösa ordkonstnärer. Några av dessa lever i nära kontakt med den högsta politiska makten. Andra ruvar tämligen obemärkta i partikanslier, intresseorganisationer och tankesmedjor. En växande skara har ett tätt samarbete med cheferna i storföretagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons