Annons
X
Annons
X

Talmannen ändrar sig – deltar inte när Timbuktu får pris

Efter debatten om Timbuktus nya raplåt ändrar riksdagens talman Per Westerberg (M) sina planer. Han kommer inte att delta när artisten på onsdag tar emot ett pris i riksdagshuset, kan SvD.se berätta.

westerberg timbuktu
westerberg timbuktu Foto: TT

Den nya singeln
”Svarta Duvor & Vissna Liljor” med Timbuktu och rapgruppen Kartellen har orsakat en politisk kontrovers som nått ända till riksdagen. I låten rappar Timbuktu om Sverigedemokraternas partiledare med orden ”dunka Jimmie gul och blå och hissa i en flaggstång”.

Sverigedemokraterna uppfattar låten som hotfull, och har uppmanat politiker från alla partier att bojkotta en ceremoni mot rasism och främlingsfientlighet i riksdagen på onsdag. Där ska Timbuktu - Jason Diakité - ta emot ett pris som han tilldelades av Fem i tolv-rörelsen förra året.

Timbuktu belönas för att han ”visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor. Han har även genom konkret handling gjort många värdefulla humanitära insatser över världen”.

Annons
X

– Jag förutsätter att även andra partier tycker att det här är märkligt och att de därför inte förärar Timbuktu med sin närvaro, sade Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund till TT förra veckan.

Riksdagens talman Per Westerberg (M) ska inledningstala och deltar också vid den partiöverskridande manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet i Bankhallen. Han kommer då att uttrycka ”sitt starka avståndstagande mot all användning av våld”.

Debatten om Timbuktus raptext har dock gjort att talmannen avstår från att medverka när artisten tar emot ”5i12-priset”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Som talman undviker jag prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger Per Westerberg i en kommentar till SvD.se.

  Priset delas ut av riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S).

  – Han är fjolårets pristagare, som tilldelades priset i december i fjol, men har inte haft möjlighet att ta emot det förut, säger han.

  Hur ser du på texten i raplåten?

  – Artister och konstnärer gör som de vill, men jag hade säkert inte skrivit så om jag hade varit konstnär. Men nu är jag inte konstnär, så det blir hypotetiskt, säger Jasenko Omanovic.

  Annons
  Annons
  X

  westerberg timbuktu

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X