Annons
X
Annons
X

Tallriksmodellen döms ut av grundaren

Plocka bort energi från tallriksmodellen. Det kräver nutritionisten Britt-Marie Dahlin, grundaren till modellen som använts av miljoner skolbarn. Livsmedelsverkets 37 år gamla budskap måste ändras eftersom vi rör oss mindre och övervikten ökar.

(uppdaterad)
Svenska klassiker: Kostcirkeln som lanserades av Socialstyrelsen 1965 och tallriksmodellen som lanserades av Scan 1976 och sedan 1992 stöttats av Livsmedelsverket.
Svenska klassiker: Kostcirkeln som lanserades av Socialstyrelsen 1965 och tallriksmodellen som lanserades av Scan 1976 och sedan 1992 stöttats av Livsmedelsverket.

Det är lugnet före stormen i matsalen på Bagarmossens skola i Stockholm. Köksmästaren Jonny Lettisen placerar ut de sista skyltarna som visar vad som bjuds till lunch: spagetti med köttfärssås eller sojafärssås och örttortellini.

Han har också lagt upp en portion mat på en tallrik som ska fungera som riktlinje när skoleleverna tar för sig av lunchbuffén. En variant av tallriksmodellen som Livsmedelsverket länge har förespråkat.

– Vi lägger upp en portion för att barnen ska veta ungefär hur de ska äta, säger Jonny Lettisen.

Annons
X

Det blir för krångligt att blanda fjärdedelar och tredjedelar. Då är det tydligare att bara plocka bort en potatis eller ta lite mindre pasta.

Men Britt-Marie Dahlin, som uppfann modellen, anser att det nu är hög tid att anpassa tallriksmodellen till vår ändrade och mer stillasittande livsstil. Framför allt vänder hon sig emot att tallriken till stor del fylls av energitäta men vitaminfattiga livsmedel som potatis, ris och pasta, inte sällan kompletterat med några skivor vitt bröd.

– Tre stora potatisar är alldeles för mycket. Nu när vi har en tendens att öka i vikt så behöver vi minska på energin. Men om vi äter mindre måste vi samtidigt dra upp på näringstäta grönsaker och rotfrukter så att vi får i oss till-räckligt med vitaminer och mineraler.

Det var 1976 som Britt-Marie Dahlin, nutritionist och hushållslärare som då jobbade på Scan, kläckte idén till tallriksmodellen.

– På den tiden åt folk falukorv med stuvade makaroner. Grönsaker ansågs vara kaninmat. Det gick inte att försvara näringsmässigt och vi tyckte att köttet måste vara en del av en sund helhet.

Hon delade in fatet i tre lika stora fält som representerade:

•** Uppbyggnad:** protein i kött, fisk eller bönor.

•** Underhåll:** frukt, grönsaker och rotfrukter rika på vitaminer och mineraler.

•** Energi:** potatis, bröd, ris och pasta.

– Idén är att man tänker i tre delar. Man kan planera sina inköp efter den, det går inte med en pyramid.

Det hela blev en bred informationskampanj från Scan med affischer som spreds i landets storkök och beställdes av hushållslärare och i dag är modellen en institution. Utrymmet för energität mat på tallriken växte 1989 då Hälsomålet vid Huddinge sjukhus krympte den nedre proteinrika tredjedelen så att indelningen på tallriken uttalat kom att likna ett ”fredsmärke”.

Att utrymmet till höger för grönsaker då ökade, tyckte Britt-Marie Dahlin var i sin ordning, men inte att tomrummet som uppstod till vänster fylldes med mer potatis.

Tre år senare förde Livsmedelsverket fram den lite mer potatisstinna versionen av tallriksmodellen som ett officiellt pedagogiskt instrument.

I dag tycker Britt-Marie Dahlin att den bästa fördelningen vore att ge grönsaker och rotfrukter halva tallriken medan energi och protein fick dela lika på andra halvan.

– Men det blir för krångligt att blanda fjärdedelar och tredjedelar. Då är det tydligare att bara plocka bort en potatis eller ta lite mindre pasta.

Livsmedelsverket sprider fortfarande den 37 år gamla varianten av tallriksmodellen.

Är det inte dags att ändra modellen?

– Det är lustigt att du säger det. Vi har faktiskt just börjat titta på om tallriksmodellen behöver förändras, men Britt-Marie Dahlin tycks ligga steget före oss. Jag ska ta kontakt med henne. Hon var ju med själv när modellen togs fram och har säkert många intressanta tankar, säger Anette Jansson som är dietist på Livsmedelsverkets rådgivningsenhet.

I samband med Livsmedelsverkets regeringsuppdrag att stötta sjukvården har det stått klart att tallriksmodellen fortfarande används mycket runt om i landet och att det finns behov av en uppdatering.

–Det är alldeles för tidigt att säga vad vi kommer fram till i översynen men det är möjligt att det kan behövas flera tallrikar som speglar behoven vid olika energiintag. Många rör sig mindre men det finns också de som tränar mycket, säger Anette Jansson.

Så ni kommer att plocka bort en potatis från tallriken?

– Det pågår en översyn av de nordiska näringsrekommendationerna. Vi måste invänta det resultatet och enligt senaste budet tycks det inte vara klart förrän efter sommaren.

Annons
Annons
X

Svenska klassiker: Kostcirkeln som lanserades av Socialstyrelsen 1965 och tallriksmodellen som lanserades av Scan 1976 och sedan 1992 stöttats av Livsmedelsverket.

Bild 1 av 2

Så här ska det se ut. Nutritionisten Britt-Marie Dahlin, grundaren till modellen som använts av miljoner skolbarn, har tagit bort en potatis.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X