X
Annons
X

Talibanledare bakom Malala-dåd rapporteras död

Den fruktade talibanledare som anses vara hjärnan bakom attacken mot skolflickan Malala Yousafzai samt skolattentatet i pakistanska Peshawar, där fler än 130 barn dog, uppges ha dödats i en attack.

Talibanledaren Maulana Fazlullahs rapporteras ha dödats i en amerikansk-afghansk flygattack mot det bergiga gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. Att det rörde sig om just Fazlullah, som är känd som en hårdför ledare, bekräftade en företrädare för den Natoledda styrkan i Afghanistan för nyhetsbyrån Reuters.

Maulana Fazlullah beskrivs ofta som arkitekten bakom mordförsöket på fredspristagaren och utbildningsaktivisten Malala Yousafzai 2012. Hon var då 15 år och redan vida känd för sitt bloggande om främst flickors rätt till utbildning på brittiska BBC:s lokala sajt – något som stack de ärkekonservativa talibanerna i ögonen. Fazlullah anses också vara en av de ansvariga bakom attacken mot en skola i Peshawar 2014 där fler än 130 barn dog.

Spåren efter den skolattack i Peshawar 2014, som talibanledaren Maulana Fazlullah sägs ha beordrat och som dödade över 150 civila varav majoriteten barn.

Foto: Mohammad Sajjad/AP/TT Bild 1 av 2

Den pakistanska utbildningsaktivisten och fredspristagaren Malala Yousafzai.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X